De beste van de beste: Julia Margaret Cameron

"Ik verlangde ernaar alle schoonheid vast te leggen. Dan voelde ik me voldaan." – Julia Margaret Cameron

Julia Margaret Cameron (11 June 1815 – 26 January 1879)

Julia Margaret Cameron, een Britse fotografe rond 1800, stond bekend om haar romantische, sepia-getinte, Victoriaanse portretten. Ze begon pas met fotograferen toen ze eind veertig was. Dit kwam doordat ze toen pas een camera cadeau kreeg van haar dochter. Fotograferen werd haar hobby en het ontwikkelde zich tot de laatste jaren van haar leven tot haar grootste passie en obsessie.

Nog iets opvallends aan Cameron was dat haar foto’s technische foutjes bevatte. Sommige waren expres onscherp, sommige waren zacht en erg pitoresk en andere waren gewoon heel erg onaangenaam. Ze fotografeerde niet om haar geld te verdienen, waardoor haar werk experimenteel en ongebruikelijk kon zijn. Ondanks dit heeft ze een stevige plaats in de fotografiegeschiedenis weten te veroveren. Ze had veel talent en ze wist de persoonlijkheden van haar modellen heel goed te visualiseren.

Cameron maakte gebruik van grote fotoplaten, donkere achtergronden en zachte belichting. Haar modellen moesten altijd een lange tijd voor haar poseren. De foto’s die ze maakte zijn dan misschien niet scherp maar het dromerige, emotionele en soms bijna spirituale uitstraling maakte de inspanning en opofferingen die gemaakt moesten worden om zulke bijzondere portretten te maken goed. De vrouwen die Cameron portretteerde leken tragische heldinnen wiens uitstraling ze schoon en puur deed overkomen. Haar werken stonden synoniem voor tableux vivants of levende beelden en ze waren zeer geroemd door hun excentriciteit en theatrale kunstmatigheid.

Julia Margaret Cameron heeft maar een korte fotocarrière gehad. In haar werk stonden vrouwen centraal maar ze heeft ook portretten gemaakt van mannen zoals bijvoorbeeld de dichters Alfred Lord Tennyson en Robert Browning, schilder George Frederic Watts en wetenschapper Charles Darwin. Haar werk werd in het buitenland zeer gewaardeerd en gepubliceerd in boeken die andere fotograferen inspireerde. Zo ging door Camerons werk Imogen Cinningham zich ook op portretfotografie richten.

Annie, 1864 (op het papier staat: 'mijn eerste succes in de fotografie' geschreven)
Ellen Terry, 1864
Magdalene, 1865
Paul and Virginia, 1865
Prospero, 1865
Gefluister van de muze, 1865 (ook bekend onder de titel: George Frederic Watts)
Beatrice, 1866
Een bacchante, 1867
Julia Jackson, 1867
De rozenknoppentuin van meiden, 1868
De vredeskus, 1869
Een heilige familie, 1872
Ik wacht, 1872
Venus berispt Cupido en verwijdt zijn vleugels, 1872
Afscheid van Sir Lancelot en koningin Guinevere

Alle foto’s uit dit artikel komen van de website van Het J. Paul Getty Museum. Vind je het interessant om meer te leren over beroemde fotografen? Lees dan meer van de best van de beste serie.

Welke van deze Julia Margaret Cameron foto’s spreekt jou het meeste aan? Over welke andere klassieke fotografen zou jij willen lezen? Schrijf het in je reactie op deze pagina!

basterda is lid van het Lomography team van Manilla. Zij is degene die al sinds augustus 2010 de vragen bij de klantenservice van onze site behandelt. Tegenwoordig schrijft ze ook voor ons tijdschrift. Influential Photographs is ook een reeks die zij heeft gepubliceerd in de Analogue Lifestyle sectie.

geschreven door basterda op 2011-12-28 in #lifestyle #victorian #victoriaans #portraits #black-and-white #klassiek #classic #zwartwit #dutch #photographers #soft-focus #portretten #zwart-wit #serie #sepia #best-of-the-best-series #nederland #netherlands #portraitures #fotografen #nld #zwart-wit #beste-van-de-beste #holland #reeks #klassiekers
vertaald door marissa

Meer interessante artikelen

 • Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  geschreven door alienmeatsack op 2014-08-29 in #gear #tipster
  Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  Hou jij ook zo van Lomography's Lomochrome Purple XR 100-400 film? Ik wel! Zullen we eens bekijken wat deze toffe film doet als je kleurenfilters op je lens zet? Ik heb geprobeerd alles vast te leggen zodat anderen het kunnen nadoen en zelf kunnen experimenteren. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

 • De magie die nog moet komen: Deel 4

  geschreven door Lomography op 2014-09-05 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 4

  Lees snel verder beste lomograaf, dan zal ik je een verhaal vertellen. Let op, er kunnen wel meer vragen dan antwoorden ontstaan van dit eigenaardige verhaal. In de loop der tijd zullen de dingen helder worden (zo gaat dat altijd, toch?). Ga samen met mij op reis. Als je op het einde het antwoord denkt te hebben; laat het me weten in de comments onderaan!

 • Cinematische momenten over de hele wereld met Lomography Cine400 Tungsten Film

  geschreven door hembot op 2014-11-24 in #nieuws
  Cinematische momenten over de hele wereld met Lomography Cine400 Tungsten Film

  De nieuwe Cine400 is de hele wereld al over geweest om momenten vast te leggen met filmische elegantie, kijk zelf maar!

 • Shop Nieuws

  Korting op een DIY camera!

  Korting op een DIY camera!

  Maak zachte groothoek beelden met de Pinhole Art DIY 135 camera. Zet hem in elkaar, en schiet met 35mm film. Nu met 40% korting!

 • De vijf stylishe jaren van de Diana Mini

  geschreven door shhquiet op 2014-08-18 in #nieuws
  De vijf stylishe jaren van de Diana Mini

  De Diana Mini wordt deze maand vijf! Door de jaren heen hebben we gezien hoe deze schattige 35mm camera van een klassieke analoge schoonheid transformeerde tot een blingbling snapshooter en alles wat daar tussen zit. Herinner je de Love Letters editie nog? Of de Premier Cru? Om je geheugen op te frissen check je hier een galerie van alle Diana Mini stijlen die we in de afgelopen vijf jaar hebben uitgebracht. Welke limited edition is jouw favoriet?

 • Store Amsterdam: Workshops augustus 2014

  geschreven door lgsamsterdam op 2014-08-02 in #events
  Store Amsterdam: Workshops augustus 2014

  Die zomerzon maakt alle foto's een beetje mooier, vind je niet? Wil je leren om je foto's dat kleine beetje extra te geven? Doe dan mee met een van onze workshops!

 • De magie die nog moet komen: Deel 5

  geschreven door Lomography op 2014-09-06 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 5

  Vorige week ontving ik iets vreemds in mijn brievenbus. Het was een kaartje met op 1 kant een foto. Op de foto zie je mij bij de zee zitten tijdens mijn vakantie afgelopen jaar. Maar ik heb echt geen idee wie deze foto heeft gemaakt - daarom ben ik hier, om jullie hulp te vragen bij mijn zoektocht naar deze mysterieuze fotograaf en zijn/haar raadsel. Help je me?

 • Shop Nieuws

  Check de sales sectie in de online shop

  Check de sales sectie in de online shop

  Wist je dat onze online shop een permanente sales sectie heeft en dat je hier tot wel 75% korting kan scoren? De items worden regelmatig gewisseld dus check it out!

 • The sky is the limit! Of niet?!

  geschreven door abecd op 2014-09-04 in #gear #tipster
  The sky is the limit! Of niet?!

  Wie houdt er niet van dubbele belichtingen? Maar wil jij verder fotograferen dan onze aardse omgeving? Of droom je van de sterren? In deze tipster toon ik je hoe je een trapje hoger kunt gaan met je dubbele belichtingen!

 • De magie die nog moet komen: Deel 3

  geschreven door Lomography op 2014-09-04 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 3

  “Laat me je vertellen hoe mijn leven blauw werd”. Dat waren de eerste woorden van de man op het bankje terwijl hij naast me kwam zitten tijdens m'n lunchpauze. Normaal gesproken eet ik liever alleen, maar er was iets met deze openingszin dat me intrigeerde; dus ik zei tegen hem "Dat is goed vriend, ga je gang. Vertel me hoe je leven blauw werd”.

 • Surf Fotografie door Alex Laurel

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-04-16 in #people #lifestyle
  Surf Fotografie door Alex Laurel

  De Franse surf-fotograaf Alex Laurel gaf onlangs een interview met onafhankelijke en internationale publicatie voor de in Berlijn gevestigde Freunde von Freunden, waarin hij sprak over zijn jeugd, het verhuizen van Anglet naar Gabon om gemakkelijk toegang te hebben tot Frankrijk's beste surf gebieden, de beste surf bestemmingen ter wereld en zelfs over zijn reis naar IJsland en Kamchatka.

  1
 • Shop Nieuws

  Lomo'Instant

  Lomo'Instant

  Verleg de grenzen van instant fotografie met 's werelds meest creatieve instant camera systeem boordevol functies - de Lomo'Instant Camera! De Lomo'Instant is van perfect formaat en schiet fantastisch creatieve foto's die je onmiddellijk met iedereen kan delen. Kies nu je favoriete kleur en ga aan de slag!

 • De magie die nog moet komen: Deel 1

  geschreven door Lomography op 2014-09-02 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 1

  Dit is een nogal willekeurig en mysterieus verhaal. Ik was laatst bij een lokale bar met een paar vrienden. Het was net als elke andere avond; we genoten van een paar cocktails, spraken over onze avonturen, hadden de slappe lach en mediteerden halfdronken over de zin van het leven. Maar toen gebeurde er iets vreemds. Lees gauw verder om mijn verhaal te horen en plaats jouw idee als reactie!

 • Een snel overzicht van de Lomography 110 Films

  geschreven door simonesavo op 2014-07-29 in #reviews
  Een snel overzicht van de Lomography 110 Films

  Tot een paar jaar geleden was het gebruik van 110 camera's en de film cartridges nogal lastig omdat de enige beschikbare film op de markt al een flinke tijd over datum was. Maar dankzij Lomography is nu alles een stuk makkelijker: ze bliezen nieuw leven in onze kleine 110 camera's. Lees verder om meer te weten te komen over de 110 familie!

 • De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  geschreven door audiosoldier op 2014-10-23 in #gear #tipster
  De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  Wist je dat je met je Diana F+ ook aan Pinhole fotografie kan doen? In dit vierde deel van de Diana F+ Kronieken ga ik al mijn tips over Pinhole fotografie met de Diana F+ met jullie delen! Niets dat je nog zal tegenhouden om je eens aan deze oldschool techniek te wagen!