De beste van de beste: Julia Margaret Cameron

"Ik verlangde ernaar alle schoonheid vast te leggen. Dan voelde ik me voldaan." – Julia Margaret Cameron

Julia Margaret Cameron (11 June 1815 – 26 January 1879)

Julia Margaret Cameron, een Britse fotografe rond 1800, stond bekend om haar romantische, sepia-getinte, Victoriaanse portretten. Ze begon pas met fotograferen toen ze eind veertig was. Dit kwam doordat ze toen pas een camera cadeau kreeg van haar dochter. Fotograferen werd haar hobby en het ontwikkelde zich tot de laatste jaren van haar leven tot haar grootste passie en obsessie.

Nog iets opvallends aan Cameron was dat haar foto’s technische foutjes bevatte. Sommige waren expres onscherp, sommige waren zacht en erg pitoresk en andere waren gewoon heel erg onaangenaam. Ze fotografeerde niet om haar geld te verdienen, waardoor haar werk experimenteel en ongebruikelijk kon zijn. Ondanks dit heeft ze een stevige plaats in de fotografiegeschiedenis weten te veroveren. Ze had veel talent en ze wist de persoonlijkheden van haar modellen heel goed te visualiseren.

Cameron maakte gebruik van grote fotoplaten, donkere achtergronden en zachte belichting. Haar modellen moesten altijd een lange tijd voor haar poseren. De foto’s die ze maakte zijn dan misschien niet scherp maar het dromerige, emotionele en soms bijna spirituale uitstraling maakte de inspanning en opofferingen die gemaakt moesten worden om zulke bijzondere portretten te maken goed. De vrouwen die Cameron portretteerde leken tragische heldinnen wiens uitstraling ze schoon en puur deed overkomen. Haar werken stonden synoniem voor tableux vivants of levende beelden en ze waren zeer geroemd door hun excentriciteit en theatrale kunstmatigheid.

Julia Margaret Cameron heeft maar een korte fotocarrière gehad. In haar werk stonden vrouwen centraal maar ze heeft ook portretten gemaakt van mannen zoals bijvoorbeeld de dichters Alfred Lord Tennyson en Robert Browning, schilder George Frederic Watts en wetenschapper Charles Darwin. Haar werk werd in het buitenland zeer gewaardeerd en gepubliceerd in boeken die andere fotograferen inspireerde. Zo ging door Camerons werk Imogen Cinningham zich ook op portretfotografie richten.

Annie, 1864 (op het papier staat: 'mijn eerste succes in de fotografie' geschreven)
Ellen Terry, 1864
Magdalene, 1865
Paul and Virginia, 1865
Prospero, 1865
Gefluister van de muze, 1865 (ook bekend onder de titel: George Frederic Watts)
Beatrice, 1866
Een bacchante, 1867
Julia Jackson, 1867
De rozenknoppentuin van meiden, 1868
De vredeskus, 1869
Een heilige familie, 1872
Ik wacht, 1872
Venus berispt Cupido en verwijdt zijn vleugels, 1872
Afscheid van Sir Lancelot en koningin Guinevere

Alle foto’s uit dit artikel komen van de website van Het J. Paul Getty Museum. Vind je het interessant om meer te leren over beroemde fotografen? Lees dan meer van de best van de beste serie.

Welke van deze Julia Margaret Cameron foto’s spreekt jou het meeste aan? Over welke andere klassieke fotografen zou jij willen lezen? Schrijf het in je reactie op deze pagina!

basterda is lid van het Lomography team van Manilla. Zij is degene die al sinds augustus 2010 de vragen bij de klantenservice van onze site behandelt. Tegenwoordig schrijft ze ook voor ons tijdschrift. Influential Photographs is ook een reeks die zij heeft gepubliceerd in de Analogue Lifestyle sectie.

written by basterda on 2011-12-28 in #lifestyle #victoriaans #zwartwit #zwart-wit #beste-van-de-beste #classic #nld #reeks #dutch #sepia #black-and-white #klassiekers #netherlands #portraits #portretten #zwart-wit #soft-focus #portraitures #victorian #klassiek #photographers #holland #nederland #best-of-the-best-series #serie #fotografen

More Interesting Articles

 • Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  written by alienmeatsack on 2014-08-29 in #gear #tipster
  Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  Hou jij ook zo van Lomography's Lomochrome Purple XR 100-400 film? Ik wel! Zullen we eens bekijken wat deze toffe film doet als je kleurenfilters op je lens zet? Ik heb geprobeerd alles vast te leggen zodat anderen het kunnen nadoen en zelf kunnen experimenteren. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

 • De magie die nog moet komen: Deel 4

  written by Lomography on 2014-09-05 in #news
  De magie die nog moet komen: Deel 4

  Lees snel verder beste lomograaf, dan zal ik je een verhaal vertellen. Let op, er kunnen wel meer vragen dan antwoorden ontstaan van dit eigenaardige verhaal. In de loop der tijd zullen de dingen helder worden (zo gaat dat altijd, toch?). Ga samen met mij op reis. Als je op het einde het antwoord denkt te hebben; laat het me weten in de comments onderaan!

 • Wat te fotograferen met de Russar+ Lens

  written by jillytanrad on 2014-04-18 in #lifestyle
  Wat te fotograferen met de Russar+ Lens

  Als de moeder van alle moderne groothoeklenzen schiet de nieuwe Russar+ Lens scherpe groothoekfoto's vol karakter. De vaste en compacte ultragroothoek 20mm lens kan worden gebruikt om nagenoeg alles te fotograferen, en is te gebruiken met een verscheidenheid aan film en digitale camera's. Je kunt het volledige potentieel benutten door je onderwerpen vanuit een creatief perspectief vast te leggen!

 • Shop News

  Lomo Instant Boston

  Instant fun met de nieuwe Lomo'Instant Boston camera. De foto's komen er direct uit en bij de camera krijg je 3 extra lenzen en de Lomo'Instant Splitzer.

 • Cinematische momenten over de hele wereld met Lomography Cine400 Tungsten Film

  written by hembot on 2014-11-24 in #news
  Cinematische momenten over de hele wereld met Lomography Cine400 Tungsten Film

  De nieuwe Cine400 is de hele wereld al over geweest om momenten vast te leggen met filmische elegantie, kijk zelf maar!

 • De vijf stylishe jaren van de Diana Mini

  written by shhquiet on 2014-08-18 in #news
  De vijf stylishe jaren van de Diana Mini

  De Diana Mini wordt deze maand vijf! Door de jaren heen hebben we gezien hoe deze schattige 35mm camera van een klassieke analoge schoonheid transformeerde tot een blingbling snapshooter en alles wat daar tussen zit. Herinner je de Love Letters editie nog? Of de Premier Cru? Om je geheugen op te frissen check je hier een galerie van alle Diana Mini stijlen die we in de afgelopen vijf jaar hebben uitgebracht. Welke limited edition is jouw favoriet?

 • Lomography X caseable: de beste snapshots van 2013 - dit zijn de winnaars!

  written by zonderbar on 2014-04-28 in #competitions
  Lomography X caseable: de beste snapshots van 2013 - dit zijn de winnaars!

  Wij zochten naar je beste snapshots van het afgelopen jaar en kregen een duizelingwekkende hoeveelheid terug - 2.200 inzendingen binnen een maand! Het duurde even om zorgvuldig door alle geweldige inzendingen te gaan, maar uiteindelijk hebben we de drie gelukkige winnaars gekozen van de Lomography en Caseable rumble - de beste shots van 2013.

 • Shop News

  Belair Camera

  Belair Camera

  Fan van middenformaat foto's? Deze parel van een Belair stelt nooit teleur tijdens het schieten van foto's op 120 film! Je kunt kiezen uit verschillende Belair edities.

 • Lomography Benelux op Instagram - volg ons en doe mee aan de winactie!

  written by anna-lomo on 2014-06-02 in #news
  Lomography Benelux op Instagram - volg ons en doe mee aan de winactie!

  Ondertussen hebben we al een flink archief opgebouwd op ons nieuwe Instagram account - en dus werd het tijd om 'm officieel te presenteren. We hebben al meer dan 500 volgers dus we hebben een fijne winactie voor alle lomografen van de Benelux in petto. Check hier meer!

  1
 • Een dope feestje - op een gevonden fotorol

  written by s0y on 2014-05-17 in #lifestyle
  Een dope feestje - op een gevonden fotorol

  Vorig jaar ging ik naar de Fotografica-beurs in Nieuwegein, een 2 jaarlijkse beurs waar eigenlijk alles wat met (film) fotografie te maken heeft wordt verkocht. Het is veelal tweedehands dus eigenlijk is het een soort schatzoeken als je van fotografie houdt! Naast leuke koopjes was ik ook specifiek op zoek naar camera's waar misschien nog een niet ontwikkeld rolletje in zat...

 • Dit zijn de winnaars van de vogel rumble!

  written by anna-lomo on 2014-06-10 in #news
  Dit zijn de winnaars van de vogel rumble!

  Omdat in mei alle vogels een ei leggen, organiseerden we afgelopen maand een wedstrijd die in het teken stond van deze vliegkampioenen. Wie zijn de winnaars en ontvangen een fijne portie piggies? Dat check je hier!

 • Shop News

  Diafragma's voor de Petzval lens

  Op zoek naar een beetje meer bokeh in je Petzval foto's? Ga voor onze speciale diafragma's en je zal sterretjes zien!

 • Recap: LES Antwerpen x Sound Architecture Record Store Day '14

  written by lgsantwerpen on 2014-05-30 in #news
  Recap: LES Antwerpen x Sound Architecture Record Store Day '14

  Wat is er nou beter dan een dag waarin alles in het teken van analoog staat? Lees hier wat er allemaal op Record Store Day heeft plaatsgevonden in onze shop te Antwerpen!

 • Store Amsterdam: Workshops augustus 2014

  written by lgsamsterdam on 2014-08-02 in #events
  Store Amsterdam: Workshops augustus 2014

  Die zomerzon maakt alle foto's een beetje mooier, vind je niet? Wil je leren om je foto's dat kleine beetje extra te geven? Doe dan mee met een van onze workshops!

 • De Fisheye One: maak foto's met het perspectief van een vis!

  written by wesco on 2014-04-02 in #reviews
  De Fisheye One: maak foto's met het perspectief van een vis!

  Vorig jaar kwam ik op een wat toevallige wijze in het bezit van een Lomography Fisheye One camera, in de discrete All Black uitvoering. Na een paar rolletjes raakte het toestelletje wat op de achtergrond, maar als ik de foto's nu opnieuw bekijk, wordt het toch wel tijd om hem weer eens te gebruiken!