30 manieren om aan je volgende rolletje film te sleutelen

Een van de dingen waar we naar uitkijken als we film volschieten is het resultaat. Het is altijd een verrassing de foto's te zien omdat we nooit precies weten wat we kunnen verwachten. Hier zijn wat tips waarmee je zelf alvast aan je volgende rolletje film kunt sleutelen.

Photo By: golfpunkgirl via Gizmodo UK

Geschreven door: Libby Plummer

Uitrusting
1. De kosten van het kopen en ontwikkelen van film zijn relatief hoog vergeleken met degenen die gewend zijn honderden snapshots op een SD-kaart vast te leggen. Maar de camera zelf hoeft niet veel te kosten. De analoge specialisten bij Lomography hebben een brede selectie van goedkope camera’s zoals de Diana Mini en groothoeklens-camera’s en de La Sardina. Of je kunt een Holga of Blackbird kopen als je budget wat groter is. De meeste populaire cameramerken van vandaag de dag zijn digitaal, maar je kunt ook op eBay of in een gespecialiseerde camerawinkel zoeken naar een tweedehands toestel zoals de populaire Canon AV-1.

2. Als je graag scherpe kwaliteitsfoto’s wil, is het gebruik van een statief vaak noodzakelijk. De meeste camera’s hebben een standaard statiefschroef aan de onderkant. Professionele statieven kosten aardig wat, maar er zijn ook genoeg goedkopere opties op de markt, zoals het brede assortiment flexibele Gorillapod statieven van Joby’s die op hun omgeving aangepast kunnen worden en ook nog aardig betaalbaar zijn.

3. Met een kleurenflitser kan eenvoudig een flinke hoeveelheid kleur aan je foto toe te voegen. Sommige modellen flitsers komen met hun eigen set van kleurenfilters. Daarnaast kan je ook altijd een goedkope set kopen zoals de gekleurde lenzen en flitsfilters van Photojojo, die zoals de naam suggereert ook over de lens gehouden kunnen worden voor een kleurrijk effect. Je kunt ook voor bijna niets je eigen filters maken van gekleurde snoeppapiertjes of door een stuk plakband te kleuren met een marker.

4. Het is een goed idee om te investeren in een paar extra lenzen, zelfs als je slechts een lo-fi speelgoedcamera hebt. Heb je een camera met een vaste focus, dan kan het verrassend goede resultaten geven als je met plakband een macro-, groothoek- of fisheye-lens op de huidige lens plakt (hoewel het er uit kan zien alsof je de weg een beetje kwijt bent).

5. Instant camera’s geven je cameracollectie een fijn retro-gevoel, of het nou een vintage Polaroid SX-70 of een gloednieuwe Fujifilm Instax 210 is. Lomography verkoopt ook instant achterkanten voor de LC-A+ en de Diana F+. Ze zijn eenvoudig op de camera’s te klikken en produceren kiekjes in Polaroid-stijl (zij het ter grootte van een creditcard), zonder het gedoe van je film ontwikkelen.

6. Het aanschaffen van een negatievenscanner kan je veel geld besparen omdat je dan alleen nog maar naar een lab hoeft om je film te laten ontwikkelen. Er zijn vele modellen om uit te kiezen, variërend van budget scanners voor minder dan 50 euro tot multifunctionele flatbedscanners die ook voor documenten en foto’s gebruikt kunnen worden.

Photo By: Slimmer_Jimmer via Gizmodo UK

Film
7. Er zijn nog steeds vele soorten film te koop. In lokale labs vind je veelal gelimiteerde voorraad, terwijl je bij Lomography een veelzijdigheid aan emulsies zult aantreffen. Ook is het de moeite waard eens op eBay rond te neuzen naar verlopen film. Ze zijn dan over datum, maar ze werken nog steeds en je krijgt misschien zelfs wat leuke effecten die je niet verwachte.

8. Als je kiest welke film je gebruikt is het belangrijk de ISO te controleren. Dit geeft de snelheid van de film aan. Hoe hoger het getal, hoe sneller de film. Als je op een druilerige dag fotografeert is het het beste om voor een hoge ISO te kiezen (800 en hoger), terwijl je een erg zonnige dag nodig hebt om fatsoenlijke resultaten te krijgen van film met een lage ISO (100 en lager). Film met een ISO van 400 is een veilige middenweg voor de meeste omstandigheden.

9. Probeer eens verder te denken dan de klassieke kleuren negatieffilm als je wat toffe resultaten wil. Zwart-wit film geeft je sfeervolle monochrome foto’s, terwijl diafilm een verbluffende kleurenverzadiging biedt voor een gedurfde, kunstige look. Het is ook de moeite waard om redscale film eens te proberen. Deze film zal je foto’s een nostalgische oranjerode gloed geven.

10. Kleuren infraroodfilm is berucht omdat het tegenwoordig moeilijk te krijgen is omdat Kodak een paar jaar geleden de productie ervan heeft stopgezet, maar soms duikt er een film op eBay op. De film was oorspronkelijk ontworpen voor luchtfotografie, maar ze biedt te gekke heldere kleurencombinaties. Vooral wanneer je tegelijk gebruik maakt van een gepaste kleurenfilter.

11. Heb je lef? Probeer dan je film terug te draaien en opnieuw te gebruiken. Dit geeft je in feite twee sets foto’s op één film, en het komt puur op geluk aan of je geweldige resultaten krijgt of slechts een zooitje, maar dat is net zo leuk. Het enige wat je hoeft te doen is je film terug te spoelen zoals je normaal zou doen, maar in dit geval laat je een klein stukje film uit het busje steken. Je kunt nu gewoon de film opnieuw in je camera (of een andere camera, als je de resultaten wil mixen) laden.

12. Heb je een oude Polaroid camera? Dan is eBay waarschijnlijk de enige plek waar je de echte oude Polaroid film kunt vinden. Het goede nieuws is dat de slimme mensen van The Impossible Project – gevormd door voormalige Polaroid werknemers – een nieuwe generatie instant film hebben ontwikkeld die online of in gespecialiseerde fotowinkels gemakkelijk te verkrijgen is. Je kunt nog steeds Fujifilm instant film voor je Instax Mini 7 (ook wel hernoemd als de Polaroid 300) kopen, net als Lomography’s instant camera achterkanten.

Photo By: Slimmer_Jimmer via Gizmodo UK

Settings en effecten
13. Een mooie manier om creatief met je foto’s te worden is door meer dan één foto op hetzelfde frame te nemen. Deze techniek staat beter bekend als multiple exposure (of MX; meerdere belichtingen) en werkt het beste met twee foto’s (dubbele belichting). Technisch gezien kun je zoveel foto’s als je maar wil op hetzelfde frame maken, maar de film raakt na ongeveer 3x overbelicht. Een variatie op deze techniek is te variëren in hoever je de film na elk shot verder rolt – tot halverwege het volgende frame doorrollen geeft je toffe overlappende plaatjes.

14. Er zijn vele inventieve manieren om een zachte focus aan je foto’s te geven. De makkelijkste is de lens te bedekken met een plastic zakje. Een andere methode is de lens van de camera te verwijderen, op de achterkant ervan te ademen en hem dan weer te monteren voor super zachte foto’s. We raden de klassieke ‘vaseline op je lens’ methode niet aan, tenzij je graag al je cameramateriaal vettig wil hebben. Je kunt zelfs transparante nagellak op de lens doen voor een zacht effect, maar aangezien je het er niet af kun krijgen is het beter als je dat alleen doet met een goedkope lens of een wegwerpcamera.

15. Als je van plan bent om ‘s nachts te gaan fotograferen dan moet je eens kijken naar de kunst van lange belichtingstijden. Dit zal je foto’s allerlei coole effecten geven, inclusief neon schaduwen en geestachtige effecten. De truc is zoveel mogelijk licht binnen te laten, wat je kunt doen door de sluiterknop ingedrukt te houden.

16. Het gebruik van de grootst mogelijke diafragma-instelling is een goede manier om ‘bokeh’ op je foto te krijgen. Het woord komt van het Japanse woord voor ‘vervagen’ en beschrijft een foto die vervaagde gebieden bevat, meestal afkomstig van lichtbronnen. Dit maakt het het primaire onderwerp van de foto dankzij de vervaagde achtergrond.

Photo By: golfpunkgirl via Gizmodo UK

Doe-het-zelf
17. Investeren in extra lenzen voor je camera kan wat duur worden, maar een doe-het-zelf benadering kan je een hoop geld schelen. Je kunt bijvoorbeeld het effect van een fisheye-lens krijgen door een glas over de lens te houden terwijl je fotografeert.

18. We hebben het al gehad over kleurenfilters. Je kunt ook je eigen originele filter maken uit bijna alles wat je wil. Probeer eens doorzichtige stof over de lens te draperen, of te fotograferen door gekleurd glas of glas met patronen, en als je je extra creatief voelt kun je ook een stukje karton gebruiken met je eigen keuze aan uitgeknipte vormen.

19. Op dezelfde manier waarop je je eigen filters kunt maken, kun je ook je eigen maskers voor in de camera maken. Hiervoor hoef je alleen maar jouw ontwerp te printen of te tekenen op doorschijnend materiaal en in de juiste afmetingen voor het frame te knippen en binnenin de camera vast te maken met tape. Tip: je moet het er waarschijnlijk ondersteboven in doen!

20. Of het nou met opzet of per ongeluk is, lichtlekken kunnen hele gave effecten aan je foto’s geven. De behuizing van sommige camera’s zullen iedere keer lichtlekken geven, en misschien moeten ze zelfs afgeplakt worden om dat te voorkomen, maar als je een beetje extra licht op je foto’s wil schijnen dan kun je ook een paar gaten in de behuizing boren. Wees voorzichtig!

21. Als je een multi-lens camera hebt die verschillende foto’s achter elkaar neemt, dan zou je kunnen proberen verschillende filters over iedere lens te doen. Zelfgemaakte kleurenfilters (zoals plastic snoeppapiertjes) werken prima. Of gebruik zwart karton om bepaalde frames te verduisteren.

Photo via Gizmodo UK

Ontwikkeling
22. Kies je fotolab zorgvuldig. Tenzij je thuis je eigen donkere kamer hebt moet je een goede plaats vinden om je foto’s te laten ontwikkelen. Je kunt altijd naar een keten gaan die een fotoservice heeft, maar die zijn niet altijd gewend om iets anders dan standaard 35mm kleurennegatieven te ontwikkelen. Controleer daarom of ze ook ongewone foto-formaten ontwikkelen en zorg altijd dat je om ‘geen kleurencorrectie’ vraagt. Als je zelf je negatieven in wil scannen, vraag ze dan om je negatieven niet te knippen. Je kunt ook naar een van de Lomography winkels gaan of de lijst met Lomo-vriendelijke fotoshops erop naslaan.

23. Kies je verwerking. Normale kleuren negatieffilm wordt ontwikkeld in C-41 chemicaliën, en diafilms in E-6. Het verwisselen van die twee noem je cross-processing (of xpro) en het kan je foto’s allerlei maffe effecten geven die je niet zou krijgen met een normale ontwikkeling. De kans is groot dat de meeste fotoshops dit niet aanbieden, dus je moet misschien een ander lab opzoeken.

24. Als je de grenzen wat wil verleggen, kun je je film proberen te wassen. Als je hem in de wasmachine of de vaatwasser doet voordat je hem laat ontwikkelen kan het wasmiddel coole (en onvoorspelbare) effecten hebben. Je bent hierin echter niet beperkt tot zeep – je kunt je film ook in sprankelende drankjes, azijn, of koffie gooien voor verrassingsresultaten. Een advies daarover: zorg dat je je film laat drogen voordat je hem laat ontwikkelen, anders maak je geen vrienden met de mensen van je fotolab.

25. Voordat je je film laat ontwikkelen zou je nog wat knutselen kunnen doen door de film in een verduisterde ruimte uit het busje te halen en te buigen om vouwen achter te laten, of zelfs de film te bekrassen en er woorden of ontwerpen op achter te laten. Ben je klaar met spelen? Draai dan de film simpelweg weer op en ga naar het lab voor de verrassende toevoegingen aan je foto’s.

Photo via Gizmodo UK

Effecten na het ontwikkelen
26. Zoals je je film kunt bewerken voor hij is ontwikkeld, zijn er ook vele dingen die je ermee kan doen na het ontwikkelen. Je negatieven in bleek gooien is een populaire truc die vreemde patronen in je foto’s zal branden. Een korte dip in verdunde bleek is voldoende – daarna gewoon afspoelen, drogen en scannen.

27. We hebben al gesuggereerd woorden en tekeningen in je film te krassen voor je die laat ontwikkelen, maar na het ontwikkelen is creativiteit ook een goed idee. Teken voor het scannen gewoon wat je maar wil op je negatieven. Bijvoorbeeld kaders, tekstballonnetjes of zomaar wat krabbels.

28. Zoals je je creativiteit los kunt laten op je normale negatieven, kun je ook knoeien met extra afdrukken die je hebt door met een marker of iets scherps tekeningen op je foto’s te maken. Perfect om er persoonlijke postkaarten van te maken en je innerlijke artiest tentoon te spreiden.

Delen
29. Als je eenmaal je kit hebt, met je film hebt gerommeld en uiteindelijk de shots die je wilde hebt gekregen, is het tijd om ze te delen. Er zijn genoeg plaatsen waar je dat kan doen, van de voor de hand liggende als Facebook en Flickr groepen tot foto-gemeenschappen zoals Lomography, Polaroid en The Impossible Projects.

30. Niet tevreden met het uploaden van je foto’s naar een online community? Waarom sluit je je niet aan bij een gezamenlijk initiatief als het Disposable Memory Project, of als je denkt dat je een beter idee hebt, waarom start je niet zelf zoiets? De aspecten van een community van film fotografie zijn half de lol van het fotograferen zelf.

Dit artikel is gekopieerd van Gizmodo UK, een weblog over technologie die zich richt op verschillende consumenten elektronica. Deze week staan er op Gizmodo UK is artikelen over film. Lees de verschillende film-gerelateerde artikelen op hun website.

written by jeanmendoza on 2011-12-22 in #gear #tipster #netherlands #gizmodo #film #tips #nld #nederlands #nederland #photography #dutch #hack

More Interesting Articles

 • Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  written by tomas_bates on 2014-11-10 in #news
  Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  Met trots kondigen we aan dat de Lomography shop nu Lumi producten op voorraad heeft waarmee je je favoriete analoge foto's en allerlei andere fantastische dingen op textiel kunt printen met behulp van het licht! In dit artikel vertellen we je een beetje meer over Lumi en de manier waarop dit speciale drukproces werkt - check hier meer informatie!

 • Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  written by alienmeatsack on 2014-08-29 in #gear #tipster
  Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  Hou jij ook zo van Lomography's Lomochrome Purple XR 100-400 film? Ik wel! Zullen we eens bekijken wat deze toffe film doet als je kleurenfilters op je lens zet? Ik heb geprobeerd alles vast te leggen zodat anderen het kunnen nadoen en zelf kunnen experimenteren. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

 • Colorful Transformations: Deel 1

  written by tomas_bates on 2014-10-17 in #news
  Colorful Transformations: Deel 1

  Heerlijk toch als de hele wereld naar nieuwe perspectieven verschuift? Misschien is het op het moment dat je je realiseert dat het gras niet altijd groener is aan de andere kant. Nou dames en heren, we zijn bijna klaar om een ​​nieuwe Lomographic verrassing te onthullen die deze magische invloed op je fotografische leven zal hebben!

 • Shop News

  Korting op een DIY camera!

  Korting op een DIY camera!

  Maak zachte groothoek beelden met de Pinhole Art DIY 135 camera. Zet hem in elkaar, en schiet met 35mm film. Nu met 40% korting!

 • De magie die nog moet komen: Deel 4

  written by Lomography on 2014-09-05 in #news
  De magie die nog moet komen: Deel 4

  Lees snel verder beste lomograaf, dan zal ik je een verhaal vertellen. Let op, er kunnen wel meer vragen dan antwoorden ontstaan van dit eigenaardige verhaal. In de loop der tijd zullen de dingen helder worden (zo gaat dat altijd, toch?). Ga samen met mij op reis. Als je op het einde het antwoord denkt te hebben; laat het me weten in de comments onderaan!

 • Lomography Redscale XR 50-200: De film met de warme tonen

  written by simonesavo on 2014-08-26 in #reviews
  Lomography Redscale XR 50-200: De film met de warme tonen

  De Lomography Redscale XR 50-200 is een film met breed bereik omdat we van 50 tot 200 iso kunnen belichten waardoor we verschillende unieke effecten verkrijgen. Lees door om er meer over te weten te komen!

 • Colorful Transformations: Deel 2

  written by tomas_bates on 2014-10-18 in #news
  Colorful Transformations: Deel 2

  We tellen af naar een nieuw Lomography product en hebben een volgende visuele hint voor je. Wat hebben deze kleurenswitches te maken met wat er snel komen gaat? Bekijk het eens en doe een gokje!

 • Shop News

  Petzval Buddies

  Petzval Buddies

  De Petzval lens is ontworpen voor Canon of Nikon SLR mounts en je kunt kiezen uit een messing of zwarte editie. Schiet prachtig scherpe foto's met bokeh effect!

 • De crew van Lomography Benelux - Ghislaine

  written by anna-lomo on 2014-09-08 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Ghislaine

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week is het woord aan redactie- en workshopheld Ghislaine!

  5
 • De crew van Lomography Benelux - Sandra

  written by anna-lomo on 2014-10-17 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Sandra

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week is het de beurt aan Sandra, onze redactie- en workshopheld, a.k.a lomograaf sandravo!

 • Wat te fotograferen met de Russar+ Lens

  written by jillytanrad on 2014-04-18 in #lifestyle
  Wat te fotograferen met de Russar+ Lens

  Als de moeder van alle moderne groothoeklenzen schiet de nieuwe Russar+ Lens scherpe groothoekfoto's vol karakter. De vaste en compacte ultragroothoek 20mm lens kan worden gebruikt om nagenoeg alles te fotograferen, en is te gebruiken met een verscheidenheid aan film en digitale camera's. Je kunt het volledige potentieel benutten door je onderwerpen vanuit een creatief perspectief vast te leggen!

 • Shop News

  Lomo Instant Boston

  Instant fun met de nieuwe Lomo'Instant Boston camera. De foto's komen er direct uit en bij de camera krijg je 3 extra lenzen en de Lomo'Instant Splitzer.

 • Een dope feestje - op een gevonden fotorol

  written by s0y on 2014-05-17 in #lifestyle
  Een dope feestje - op een gevonden fotorol

  Vorig jaar ging ik naar de Fotografica-beurs in Nieuwegein, een 2 jaarlijkse beurs waar eigenlijk alles wat met (film) fotografie te maken heeft wordt verkocht. Het is veelal tweedehands dus eigenlijk is het een soort schatzoeken als je van fotografie houdt! Naast leuke koopjes was ik ook specifiek op zoek naar camera's waar misschien nog een niet ontwikkeld rolletje in zat...

 • Bereid je voor op een nieuwe Cine Film op maandag 13 oktober - meld je aan voor de lancering!

  written by tomas_bates on 2014-10-10 in #news
  Bereid je voor op een nieuwe Cine Film op maandag 13 oktober - meld je aan voor de lancering!

  Genoten van de Cine200 Tungsten Film? Of was je een van de ongelukkige die deze limited-edition emulsie net heeft gemist? We hebben goed nieuws: over een paar dagen lanceren we een Cine200 follow-up! Vorige keer was het snel uitverkocht dus willen we je de mogelijkheid geven je aan te melden voor de lancering zodat jij het direct te horen krijgt wanneer de film is gelanceerd.

 • Dromerige Lomo'Instant-grams!

  written by jacobs on 2015-01-23 in #gear #tipster
  Dromerige Lomo'Instant-grams!

  Wil je je Lomo'Instant skills naar een insane level tillen? Hier moet je zijn! Lees gauw verder om erachter te komen hoe je toffe fotogrammen kunt maken met de Lomo'Instant en een aantal bekende huishoudelijke artikelen.