De beste van de beste: Robert Capa

"Als je foto’s niet goed genoeg zijn, ben je niet dichtbij genoeg.” — Robert Capa

Robert Capa (22 oktober 1913 – 25 mei 1954)

Robert Capa, geboren als Endre Ernó Friedmann, was een veteraan die van vijf oorlogen (van 1936 in Spanje tot 1954 in Vietnam) verslag uitbracht.Heb je het over oorlogsfotografie, dan heb je het over Capa. Zijn actiefoto’s portretteerden geweld met een uitzonderlijke impact.

Capa was een befaamde, Hongaarse fotograaf die er ooit van droomde om schrijver te worden. Hij legde dapper en met veel moed de oorlogsverhalen op zwart-witfilm vast. Zijn foto’s worden tegenwoordig gezien als de meest fascinerende en hardste oorlogsfoto’s die er bestaan.

Slightly out of Focus: Capa’s gedenkschrift over de Tweede Wereldoorlog, foto van: Slightly out of Focus

Capa hield van drank, gokken en risico’s. Het laatste zorgde wellicht ook voor de altijd aanwezige moed die hij gebruikte tijdens de oorlogstijd. Hij had iets charismatisch: de Leica camera die om zijn nek bungelde, de sigaret in zijn mondhoek. Hierdoor trok hij veel aandacht van vrouwen: hij had zelfs een kortstondige relatie met Hollywoodster Ingrid Bergman.

Bergman en Capa, foto van Fanpix.net

Na de dood enkele keren in de ogen te hebben gekeken, zwoor Capa in dat hij nooit meer zijn leven zou riskeren door zijn beroep als oorlogsfotograaf uit te oefenen. Toen hij voor Life ging werken ging hij, ondanks zijn belofte, voor het fotoblad op pad om verslag uit te brengen van de Eerste Indochinese Oorlog. Hij probeerde de strijd van zo dichtbij mogelijk te fotograferen en stierf tijdens zijn werk. Hij was op een landmijn gestapt en overleed met zijn camera in zijn hand. Capa’s ultieme opoffering, om de essentie van het gevecht op film vast te leggen, staat voor altijd in ons geheugen gegrift. Zijn moedige nalatenschap zal altijd blijven bestaan.

Foto van People History

Geniaal maar ook ten dode opgeschreven. Deze omschrijving past het beste bij het werk van Robert Capa. Zijn foto’s zijn goed omdat hij zo dichtbij kwam, maar uiteindelijk kwam hij té dichtbij.

Foto’s van warchronicle.com

De meest controversiële oorlogsfoto is de vallende soldaat waarvan gezegd wordt dat hij geënsceneerd was.. Op de foto is te zien hoe een soldaat na een kogelschot neervalt.

De foto die Capa zelf de titel: Loyalist Militiaman at the Moment of Death, Cerro Muriano, September 5, 1936 gaf. Foto van BBC

Welke van deze foto’s van Robert Capa vind jij het best? Geloof jij dat de foto van de vallende soldaat in scene is gezet? Over welke fotograaf zou jij graag nog meer willen lezen? Schrijf het in je reactie op deze pagina!

basterda maakt deel uit het Lomography team van Manilla. Sinds 2010 werkt ze bij de klantenservice en post ze regelmatig bijdragen in het magazine. De reeks Influential Photographs is ook van haar hand.

written by basterda on 2011-12-16 in #lifestyle #war #klassiek #netherlands #zwartwit #nld #best-of-the-best-series #oorlogsfotografie #klassieker #zwart-wit #black-and-white #robert-capa #holland #classic #zwart-wit #nederland #oorlog #dutch

More Interesting Articles

 • Schitterende Silhouetten

  written by chooolss on 2014-05-19 in #lifestyle
  Schitterende Silhouetten

  Er zijn van die foto's waar wij lomografen allemaal maar geen genoeg van kunnen krijgen. Zelfs niet als we er al duizenden hebben gemaakt. Het silhouet is er een van. Het duizelingwekkende aantal van dit soort foto's die in de community te vinden zijn is al een sterk bewijs van de populariteit.

 • De Diana F+ Kroniek: Deel I

  written by audiosoldier on 2014-10-04 in #gear #tipster
  De Diana F+ Kroniek: Deel I

  Al enige jaren ben ik de trotse eigenaar van een Diana F+ en ondertussen kan ik er prachtresultaten mee op papier toveren! Maar dit was niet altijd zo! Hier vind je mijn tips & tricks voor zowel beginners, gevorderden als experts! Je kan nooit genoeg weten, am I right?

 • Sper je ogen wijd open voor deze knappe Russar+ portretten!

  written by cheeo on 2014-05-02 in #lifestyle

  De nieuwe Russar+ lens is meer dan zomaar een heruitgave van de klassieker uit de jaren '50. Deze moderne versie is net zo goed als de oude, heruitgevonden en aangepast, zodat jij nog betere beelden kan schieten met je L39/M39 mount camera! Nog niet helemaal overtuigd? Kijk dan snel even mee naar wat de nieuwe Russar+ allemaal in zijn mars heeft!

 • Shop News

  Een gratis Diana Mini

  Een gratis Diana Mini

  Je krijgt deze camera helemaal gratis wanneer je voor EUR 99,- aan 35mm film besteed in onze online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart dus wees er snel bij!

 • De magie die nog moet komen: Deel 2

  written by Lomography on 2014-09-03 in #news
  De magie die nog moet komen: Deel 2

  Ik heb alleen maar geruchten gehoord over de Magic Tree. Ik had geen idee of ze waar waren en eerlijk gezegd geloof ik het nog steeds niet helemaal, ondanks het verhaal dat ik je nu ga vertellen. Als je gelooft wat ik zeg, ben ik je dankbaar. Als je dat niet doet zijn we nog steeds even goeie vrienden. Laat hoe dan ook in de comments weten wat voor geheim je denkt dat ik gevonden heb.

 • Mijn Zomer met LomoChrome Purple 120 – Deel 1: Landschappen

  written by deff1 on 2014-10-06 in #lifestyle
  Mijn Zomer met LomoChrome Purple 120 – Deel 1: Landschappen

  Hou je van de kleur paars? Het zou zomaar eens precies kunnen zijn wat je deze zomer nodig hebt voor je landschapsfotografie. Vergeet je zonnebrandcrème niet!

 • Lomography Spinner 360: De selfie camera

  written by simonesavo on 2014-05-20 in #reviews
  Lomography Spinner 360: De selfie camera

  Als jij ook dol bent op schilderachtige foto's en niet kunt stoppen voor je elke hoek van de 360º om je heen hebt vastgelegd, is de Spinner 360º écht iets voor jou. Lees hieronder meer!

 • Shop News

  Petzval Buddies

  Petzval Buddies

  De Petzval lens is ontworpen voor Canon of Nikon SLR mounts en je kunt kiezen uit een messing of zwarte editie. Schiet prachtig scherpe foto's met bokeh effect!

 • Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  written by anna-lomo on 2014-07-17 in #competitions
  Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  Katten zijn hip en ook nog eens onwijs fotogeniek, vooral analoog! Met een fisheye lens, als panorama, dromerig op 120 film, noem het maar op. En jullie zijn gek op ze - het is niet zonder reden dat het een van de populairste tags van de community is! Daarom sluiten Poopy Cat en Lomography de handen ineen voor een leuke fotowedstrijd. Doe je mee?

  2
 • Winterse Sprocket Rocket panorama's

  written by cheeo on 2014-12-01 in #lifestyle
  Winterse Sprocket Rocket panorama's

  Laat de kou je niet tegenhouden van het schieten van foto's. Pak je Sprocket Rocket erbij en ga op een panoramisch avontuur!

 • Op zoek naar de Super Spray? 1 april kikker in je bil!

  written by tomas_bates on 2014-04-01 in #news
  Op zoek naar de Super Spray? 1 april kikker in je bil!

  Oooh sorry! Helaas is onze fantastische Lomography Super Photo Spray slechts een grote 1 april grap! Hoewel de Super Spray best awesome zou zijn (als het allemaal niet zo lang duurde om te ontwikkelen), zijn er nog allerlei andere manieren om te genieten van analoge fotografie...

  1
 • Shop News

  Korting op een DIY camera!

  Korting op een DIY camera!

  Maak zachte groothoek beelden met de Pinhole Art DIY 135 camera. Zet hem in elkaar, en schiet met 35mm film. Nu met 40% korting!

 • Een dag op pad met de LC-A: Vanuit de bus, Como (Mijn eerbetoon aan Robert Frank)

  written by sirio174 on 2014-06-12 in #lifestyle
  Een dag op pad met de LC-A: Vanuit de bus, Como (Mijn eerbetoon aan Robert Frank)

  In 1958 maakte de grote fotograaf Robert Frank met zijn Leica een serie foto's van het straatleven in New York door het raam van een bus, op dezelfde manier als ik nu deze serie foto's heb gemaakt van mijn stad como met mijn vertrouwde LC-A geladen met een Kodak Tri-X film. Dit is een eerbetoon aan een fantastische camera en een fantastische fotograaf. Lees snel verder!

 • Wanneer groen verandert in paars

  written by crevans27 on 2014-06-06 in #reviews
  Wanneer groen verandert in paars

  Hou je van kleurverschuivingen? Vette verzadigde kleuren? Lees verder om meer over de Lomochrome Purple te ontdekken. Gewoon, voor als je nog niet alles wist.

 • 36 fantastische portretten

  written by pan_dre on 2015-02-03 in #people #news
  36 fantastische portretten

  Als je het perfecte portret zou kunnen nemen, van wie zou dat zijn en waar? Check deze 36 show-stoppers en ga vervolgens zelf aan de slag!