De beste van de beste: Robert Capa

"Als je foto’s niet goed genoeg zijn, ben je niet dichtbij genoeg.” — Robert Capa

Robert Capa (22 oktober 1913 – 25 mei 1954)

Robert Capa, geboren als Endre Ernó Friedmann, was een veteraan die van vijf oorlogen (van 1936 in Spanje tot 1954 in Vietnam) verslag uitbracht.Heb je het over oorlogsfotografie, dan heb je het over Capa. Zijn actiefoto’s portretteerden geweld met een uitzonderlijke impact.

Capa was een befaamde, Hongaarse fotograaf die er ooit van droomde om schrijver te worden. Hij legde dapper en met veel moed de oorlogsverhalen op zwart-witfilm vast. Zijn foto’s worden tegenwoordig gezien als de meest fascinerende en hardste oorlogsfoto’s die er bestaan.

Slightly out of Focus: Capa’s gedenkschrift over de Tweede Wereldoorlog, foto van: Slightly out of Focus

Capa hield van drank, gokken en risico’s. Het laatste zorgde wellicht ook voor de altijd aanwezige moed die hij gebruikte tijdens de oorlogstijd. Hij had iets charismatisch: de Leica camera die om zijn nek bungelde, de sigaret in zijn mondhoek. Hierdoor trok hij veel aandacht van vrouwen: hij had zelfs een kortstondige relatie met Hollywoodster Ingrid Bergman.

Bergman en Capa, foto van Fanpix.net

Na de dood enkele keren in de ogen te hebben gekeken, zwoor Capa in dat hij nooit meer zijn leven zou riskeren door zijn beroep als oorlogsfotograaf uit te oefenen. Toen hij voor Life ging werken ging hij, ondanks zijn belofte, voor het fotoblad op pad om verslag uit te brengen van de Eerste Indochinese Oorlog. Hij probeerde de strijd van zo dichtbij mogelijk te fotograferen en stierf tijdens zijn werk. Hij was op een landmijn gestapt en overleed met zijn camera in zijn hand. Capa’s ultieme opoffering, om de essentie van het gevecht op film vast te leggen, staat voor altijd in ons geheugen gegrift. Zijn moedige nalatenschap zal altijd blijven bestaan.

Foto van People History

Geniaal maar ook ten dode opgeschreven. Deze omschrijving past het beste bij het werk van Robert Capa. Zijn foto’s zijn goed omdat hij zo dichtbij kwam, maar uiteindelijk kwam hij té dichtbij.

Foto’s van warchronicle.com

De meest controversiële oorlogsfoto is de vallende soldaat waarvan gezegd wordt dat hij geënsceneerd was.. Op de foto is te zien hoe een soldaat na een kogelschot neervalt.

De foto die Capa zelf de titel: Loyalist Militiaman at the Moment of Death, Cerro Muriano, September 5, 1936 gaf. Foto van BBC

Welke van deze foto’s van Robert Capa vind jij het best? Geloof jij dat de foto van de vallende soldaat in scene is gezet? Over welke fotograaf zou jij graag nog meer willen lezen? Schrijf het in je reactie op deze pagina!

basterda maakt deel uit het Lomography team van Manilla. Sinds 2010 werkt ze bij de klantenservice en post ze regelmatig bijdragen in het magazine. De reeks Influential Photographs is ook van haar hand.

geschreven door basterda op 2011-12-16 in #lifestyle #holland #zwart-wit #black-and-white #war #klassiek #dutch #robert-capa #zwartwit #classic #nederland #zwart-wit #netherlands #best-of-the-best-series #klassieker #oorlog #oorlogsfotografie #nld
vertaald door marissa

Meer interessante artikelen

 • De Diana F+ Kroniek: Deel I

  geschreven door audiosoldier op 2014-10-04 in #gear #tipster
  De Diana F+ Kroniek: Deel I

  Al enige jaren ben ik de trotse eigenaar van een Diana F+ en ondertussen kan ik er prachtresultaten mee op papier toveren! Maar dit was niet altijd zo! Hier vind je mijn tips & tricks voor zowel beginners, gevorderden als experts! Je kan nooit genoeg weten, am I right?

 • De magie die nog moet komen: Deel 2

  geschreven door Lomography op 2014-09-03 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 2

  Ik heb alleen maar geruchten gehoord over de Magic Tree. Ik had geen idee of ze waar waren en eerlijk gezegd geloof ik het nog steeds niet helemaal, ondanks het verhaal dat ik je nu ga vertellen. Als je gelooft wat ik zeg, ben ik je dankbaar. Als je dat niet doet zijn we nog steeds even goeie vrienden. Laat hoe dan ook in de comments weten wat voor geheim je denkt dat ik gevonden heb.

 • Mijn Zomer met LomoChrome Purple 120 – Deel 1: Landschappen

  geschreven door deff1 op 2014-10-06 in #lifestyle
  Mijn Zomer met LomoChrome Purple 120 – Deel 1: Landschappen

  Hou je van de kleur paars? Het zou zomaar eens precies kunnen zijn wat je deze zomer nodig hebt voor je landschapsfotografie. Vergeet je zonnebrandcrème niet!

 • Shop Nieuws

  Een gratis Diana Mini

  Een gratis Diana Mini

  Je krijgt deze camera helemaal gratis wanneer je voor EUR 99,- aan 35mm film besteed in onze online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart dus wees er snel bij!

 • Winterse Sprocket Rocket panorama's

  geschreven door cheeo op 2014-12-01 in #lifestyle
  Winterse Sprocket Rocket panorama's

  Laat de kou je niet tegenhouden van het schieten van foto's. Pak je Sprocket Rocket erbij en ga op een panoramisch avontuur!

 • Dreamy Diana workshop @ Hutspot – zaterdag 29 augustus

  geschreven door miss_madri op 2015-07-15 in #world #events
  Dreamy Diana workshop @ Hutspot – zaterdag 29 augustus

  Onze workshops zijn terug! En we trappen af op 29 augustus in Hutspot Amsterdam. Dus ben je helemaal weg van de dromerige Diana F+ foto’s of wil je gewoon eens kennis maken met Lomography? Doe dan mee onze populairste workshop aller tijden - de Dreamy Diana!

  2
 • Over rauwe schoonheid: Een interview met portrettist Don Micheal Acler De Leon

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-07-07 in #world #lifestyle
  Over rauwe schoonheid: Een interview met portrettist Don Micheal Acler De Leon

  Hij vraagt respectvol om een fotosessie. Hij legt niet uit waarom en als je verlegen bent zal je jezelf afvragen wat hij in jou zag. Hij begroet terughoudendheid met begrip en een overtuigde ja met gelijk enthousiasme. Als de dag daar is behandelt hij jou als een gelijke. En als hij praat over het resultaat- meestal foto’s van je meest zelfverzekerde ik- noemt hij jou een muse.

 • Shop Nieuws

  Lomo'Instant

  Lomo'Instant

  Verleg de grenzen van instant fotografie met 's werelds meest creatieve instant camera systeem boordevol functies - de Lomo'Instant Camera! De Lomo'Instant is van perfect formaat en schiet fantastisch creatieve foto's die je onmiddellijk met iedereen kan delen. Kies nu je favoriete kleur en ga aan de slag!

 • 36 fantastische portretten

  geschreven door pan_dre op 2015-02-03 in #people #nieuws
  36 fantastische portretten

  Als je het perfecte portret zou kunnen nemen, van wie zou dat zijn en waar? Check deze 36 show-stoppers en ga vervolgens zelf aan de slag!

 • PetaPixel noemt de Lomography Petzval Lens in een lijst met unieke en historische lenzen

  geschreven door kenaz op 2015-07-21 in #gear #nieuws
  PetaPixel noemt de Lomography Petzval Lens in een lijst met unieke en historische lenzen

  In zeer goed gezelschap van lenzen die goed zijn gekeurd door NASA en Kubrick wordt ook de Lomography Petzval Lens genoemd als een van de meest interessante lenzen ooit gemaakt.

 • LES Antwerpen: Workshops november 2014

  geschreven door lgsantwerpen op 2014-10-20 in #events
  LES Antwerpen: Workshops november 2014

  November belooft weer een leuke maand te worden! Wil jij je al voorbereiden op de gezelligheid van de kerstperiode? Mis dan zeker onze laatste workshops van dit jaar niet!

 • Shop Nieuws

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  De Phoblographer Editor’s Choice Award Winnaar is er in een nieuw beginners-vriendelijk pakket! Ontvang de Lomo 120 films met 15% korting.

 • De Lomo LC-A+ in Hong Kong

  geschreven door candilsw op 2015-04-08 in #world #locaties
  De Lomo LC-A+ in Hong Kong

  De Lomo LC-A + is je beste vriend voor al je reizen en avonturen. Hong Kong ligt aan de zuidelijke kust van China en staat bekend als een metropool waar de Oosterse en Westerse culturen elkaar ontmoeten. Laat de LC-A + je meenemen en voel de drukte van een van de meest dichtbevolkte steden ter wereld!

 • De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  geschreven door audiosoldier op 2014-10-23 in #gear #tipster
  De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  Wist je dat je met je Diana F+ ook aan Pinhole fotografie kan doen? In dit vierde deel van de Diana F+ Kronieken ga ik al mijn tips over Pinhole fotografie met de Diana F+ met jullie delen! Niets dat je nog zal tegenhouden om je eens aan deze oldschool techniek te wagen!

 • Colorful Transformations: Deel 1

  geschreven door tomas_bates op 2014-10-17 in #nieuws
  Colorful Transformations: Deel 1

  Heerlijk toch als de hele wereld naar nieuwe perspectieven verschuift? Misschien is het op het moment dat je je realiseert dat het gras niet altijd groener is aan de andere kant. Nou dames en heren, we zijn bijna klaar om een ​​nieuwe Lomographic verrassing te onthullen die deze magische invloed op je fotografische leven zal hebben!