Doe-het-zelf camera obscura!

Een tipster mede naar aanleiding van de dag van fotografie en Lomografie.

De camera obscura is een heel simpel apparaat dat een lens gebruikt om een beeld op een scherm te projecteren. De term ‘camera obscura’ is ‘donkere kamer’ in het Latijn, en het is inderdaad een klein donker doosje met aan de ene kant een lens en aan de andere kant een doorschijnend oppervlak. Het was één van de uitvindingen die leidde tot fotografie.

Ik besloot er een te maken als onderdeel van een experiment in project van mijn universiteit. Om te beginnen had ik een bolle lens nodig – het soort dat een bolling naar buiten heeft in plaats van naar binnen (een holle lens). Ik had de mijne geleend van een workshop, maar als alternatief zou ieder vergrootglas ook werken.

Daarna moest ik de brandpuntsafstand van de lens bepalen. Dit is gemakkelijk te doen door een lichtbron te gebruiken, zoals een lamp aan het plafond. Houd de lens op een tafeloppervlak en beweeg hem op en neer tot het licht zich het scherpst op de tafel focust. De afstand tussen de scherpe focus (het tafeloppervlak) en de huidige positie van de lens is dan de brandpuntsafstand (slechts 2 centimeter in mijn geval); het is dus het meest ideaal als de afstand tussen de lens en het doorschijnende oppervlak hetzelfde is. Om dat makkelijker te maken is het beter om twee delen voor de camera te hebben, zodat het ene eind naar binnen en naar buiten geschoven kan worden om te focussen.

Ik sneed een gat dat iets kleiner dan de lens was uit de voorkant van de camera. Als de lens van mij was geweest dan had ik hem eraan vast gelijmd, maar aangezien ik hem weer moet teruggeven heb ik een simpele lenshouder gemaakt om de lens op te schuiven. Laat het andere eind van het doosje open voor de achterkant.

De achterkant moet wat kleiner zijn, zodat hij in de voorkant geschoven kan worden. Voor de ene kant van de achterkant gebruike ik een dooschijnende kaart, maar eigenlijk werkt alles dat een diffuus licht doorlaat. Een simpel alternatief is overtrekpapier, of misschien een stuk gewoon papier. Laat de andere kant ook open. (Negeer het gat, ik had niet genoeg zwart karton over).

En dan is het eindelijk tijd om alles in elkaar te zetten! Schuif de lens in de houder en de achterkant in de voorkant.

Richt de camera nu op iets en schuif de twee delen voor- en achterwaarts om het beeld te zien vormen op het scherm! Het beeld zal geïnverteerd (ondersteboven) zijn, maar dat is vanwege de fysica, en dat is weer een heel ander verhaal!

Ondertussen is het erg gaaf om deze ‘opa van alle camera’s’ te gebruiken; ik heb ook een andere versie gemaakt met een spiegel erin, zodat het beeld rechtop te zien is!

Je kunt er hier meer over lezen.

written by shuttersentinel17 on 2011-11-24 in #gear #tipster #obscura #convex #lifestyle #diy #nederland #nederlands #inverted #camera #analogue #lens #nld #dutch #netherlands

More Interesting Articles

 • Creëer verschillende doubles met verschillende soorten film

  written by ekeupratama on 2014-05-10 in #gear #tipster
  Creëer verschillende doubles met verschillende soorten film

  Dit is de magie van analoge fotografie en één van de vele redenen waarom we gekozen hebben voor lomografie. Dit is het fotograferen van doubles, oftewel: meerdere belichtingen.

 • Lomography X Girl on Kicks: analoog sneakers spotten in Parijs!

  written by anna-lomo on 2014-09-30 in #people #lomoamigos
  Lomography X Girl on Kicks: analoog sneakers spotten in Parijs!

  Blogger Sanne Poeze van Girl on Kicks nam onze La Sardina én Fisheye camera mee naar Sneakerness in Parijs, een event waar het allemaal draait om het schoeisel. Uiteraard dook ze de meest romantische stad van Frankrijk zelf ook even in. Check het interview en de resultaten hier!

 • 30% korting op de Horizon Perfekt en Horizon Kompakt camera's!

  written by shhquiet on 2014-05-14 in #news
  30% korting op de Horizon Perfekt en Horizon Kompakt camera's!

  Op zoek naar een panoramisch avontuur? Ga de straat op met een Horizon camera! Kruip in het hart van de stad. Dompel jezelf onder in de drukte van de metropool. Leg de stadsbewoners vast terwijl ze door de dag sprinten; vang de nachtvlinders terwijl ze dansen in de nacht.

 • Shop News

  Petzval Buddies

  Petzval Buddies

  De Petzval lens is ontworpen voor Canon of Nikon SLR mounts en je kunt kiezen uit een messing of zwarte editie. Schiet prachtig scherpe foto's met bokeh effect!

 • De zoektocht naar analoge sterren: Landschappen

  written by hembot on 2014-04-07 in #competitions
  De zoektocht naar analoge sterren: Landschappen

  Bereid jezelf voor op de grootste analoge wedstrijd van het jaar, die op de grootste dag van de analoge fotografie begint! Omdat het 12 april 2014 Film Photography Day is, zijn we op een missie de beste analoge foto's OOIT te ontdekken - en we hebben fantastische prijzen.

 • Vers en vrolijk: Mede mogelijk gemaakt door Lomography XPro Slide

  written by chooolss on 2014-09-27 in #lifestyle
  Vers en vrolijk: Mede mogelijk gemaakt door Lomography XPro Slide

  We hebben de hele community doorgekamd op zoek naar mooie, verse en vrolijke Xpro foto's geschoten op 120 formaat. En uiteraard delen we die pareltjes graag met je!

 • Colorsplashen voor dummies

  written by shhquiet on 2014-05-29 in #gear #tipster
  Colorsplashen voor dummies

  Colorsplashen kan wonderen doen voor je foto's. Het kan de sfeer van het beeld aanpassen, kleuren verbeteren, of je foto van een geheel nieuw perspectief benaderen! Je hebt hier geen geavanceerde fotoskills voor nodig. Alles wat je nodig hebt is een Colorsplash camera (of flitser) en je verbeelding. 'Verf' je hond groen, kleur het gezicht van je vriend roze... De mogelijkheden zijn eindeloos! Hier is een lijst van technieken die je gedurende de dag kunt proberen.

 • Shop News

  Belair Camera

  Belair Camera

  Fan van middenformaat foto's? Deze parel van een Belair stelt nooit teleur tijdens het schieten van foto's op 120 film! Je kunt kiezen uit verschillende Belair edities.

 • Adembenemende onderwaterfoto's met de LC-A+

  written by cheeo on 2014-06-26 in #lifestyle
  Adembenemende onderwaterfoto's met de LC-A+

  Neem je camera altijd overal mee naar toe, zelfs onder water! Neem het maar aan van deze waterrat-Lomografen, zij weten wel hoe je de LC-A+ zelfs aan zee kunt gebruiken!

 • Een dope feestje - op een gevonden fotorol

  written by s0y on 2014-05-17 in #lifestyle
  Een dope feestje - op een gevonden fotorol

  Vorig jaar ging ik naar de Fotografica-beurs in Nieuwegein, een 2 jaarlijkse beurs waar eigenlijk alles wat met (film) fotografie te maken heeft wordt verkocht. Het is veelal tweedehands dus eigenlijk is het een soort schatzoeken als je van fotografie houdt! Naast leuke koopjes was ik ook specifiek op zoek naar camera's waar misschien nog een niet ontwikkeld rolletje in zat...

 • 7 december - Advent Deal: bestel voordelig je favoriete premium traktatie! (Online Code: PREMIUMTREAT20)

  written by jacobs on 2014-12-07 in #news
  7 december - Advent Deal: bestel voordelig je favoriete premium traktatie! (Online Code: PREMIUMTREAT20)

  Op zoek naar een goede deal voor een geweldige camera voor de feestdagen? Dan ben je hier aan het juiste adres! De Advent Deal van vandaag schenkt een ongelooflijke 20% korting op onze Horizon en Belair camera's én al onze overige Premium Camera's!

 • Shop News

  Probeer ons LomoLAB!

  Probeer ons LomoLAB!

  Wat je ook wil laten ontwikkelen, ons LomoLAB doet het voor je! Stuur je rolletjes op en je ontvangt je scans per e-mail en je negatieven en prints per post!

 • De zoektocht naar analoge sterren: Portretten

  written by hembot on 2014-04-07 in #competitions
  De zoektocht naar analoge sterren: Portretten

  Bereid jezelf voor op de grootste analoge wedstrijd van het jaar, die op de grootste dag van de analoge fotografie begint! Omdat het 12 april 2014 Film Photography Day is, zijn we op een missie de beste analoge foto's OOIT te ontdekken - en we hebben fantastische prijzen.

 • Store Amsterdam: Workshops september 2014

  written by lgsamsterdam on 2014-08-15 in #events
  Store Amsterdam: Workshops september 2014

  Pak je agenda er maar bij, want in september geven we weer drie workshops. Wegens groot succes geven we opnieuw de Handlettering-workshop! Ook voor de lomografen hebben we weer twee workshops gepland: een workshop over de Diana F+ en over haar kleine zusje, de Diana Mini. Altijd al benieuwd geweest naar een van deze camera's? Of wil je eerst een goede uitleg voordat je zelf aan de slag gaat? Lees dan verder!

 • Petzval LomoAmigo: Huwelijksfotografe Emma Case

  written by hannah_brown on 2014-08-13 in #people #lomoamigos
  Petzval LomoAmigo: Huwelijksfotografe Emma Case

  Emma Case woont in Engeland en is een huwelijksfotografe. Samen met haar man Pete Smith heeft ze een succesvol bedrijfje in het maken van prachtige foto's van stelletjes op de belangrijkste dag van hun leven! We hebben Emma een Petzval lens gegeven om uit te proberen en haar resultaten zijn prachtig. Een warm welkom voor Emma Case!