De sterren en de maan fotograferen

Ik hou van de sterren en de maan. Als iemand ze weet vast te leggen op de gevoelige plaat vind ik dat dan ook heel bijzonder. Hier mijn uitleg waarmee je met iedere camera de sterren en de maan kunt fotograferen.

Ik vroeg me laatst af wat ik nog meer kon met de lange sluitertijd en bulb-modus van mijn 35mm camera dan langsrazend verkeer vastleggen.

Foto’s van de maan, maansverduistering en sterrensporen fascineerde me al een tijd. Ik dacht altijd dat je voor het maken van deze bijzondere foto’s op z’n minst een telescoop of speciale filter nodig had. Maar je kan deze foto’s maken met iedere camera met bulb-modus!

Benodigdheden:

 • Statief, of een vlakke ondergrond om je camera op te stabiliseren.
 • Je camera natuurlijk.
 • Ontspanner (hoeft niet perse).
 • Fotorolletjes.
 • Geduld.
 • Gezelschap (het beste middel tegen verveling)

Voordat je klaar gaat zitten om sterrensporen of de maan te fotograferen, moet je een maankaart bestuderen. Het beste maanlicht heb je wanneer het volle maan is of net een paar dagen ervoor of erna. Daarnaast werkt een heldere hemel het best. Dit kun je het beste even controleren door naar het weerbericht te kijken.

In principe kan je iedere camera gebruiken. Zelf raad ik de Lomo LC-Wide, groothoek voor de LC-A+, de groothoek voor de Diana, of eigenlijk iedere camera of lens met groothoek aanraden. Vergeet niet een fotorolletje in je camera te stoppen!

Je kan het beste een fotorolletje met een ISO waarde van 100 nemen.

Kies dus de goede dag met het perfecte weer om te fotograferen. Kies daarbij een locatie die jou geschikt lijkt. Zet je camera neer op de manier waarmee jij denkt het perfecte plaatje te kunnen schieten en zorg ervoor dat de camera in de bulb-modus staat. Druk de sluiterknop in en wacht… Het wachten gaat nog wel een tijdje duren dus ik raad aan een ontspanner te gebruiken voor goede foto’s.

De goede sluitertijden voor verschillende omstandigheden zijn:

Volle maan zonder wolken – ƒ8 – 90 seconden
Volle maan, gedeeltelijk bewolkt – ƒ8 – 180 seconden
Volle maan, bewolkt – ƒ8 – 270 seconden
Geen volle maan – ƒ8 – 120 Seconden

Deze instellingen gelden voor het werken met een fotorolletje met een ISO waarde van 100 nemen. Een langere sluitertijd bij het nemen van een foto van de maan zorgt ervoor dat je uiteindelijk een heel heldere vlek krijgt zonder details.

Voor het fotograferen van sterrensporen op een nacht zonder wolken aan de hemel, zul je een sluitertijd van minimaal 120 seconden moeten aanhouden. Doordat de aarde draait leg je met een langere sluitertijd de beweging van de sterren vast.

De gouden tip is eigenlijk: oefen en probeer verschillende dingen uit!

Nog een handige tip: Als je je foto’s laat ontwikkelen zal al snel gedacht worden dat je foto’s onderbelicht of helemaal niet belicht zijn. Vertel dan ook bij het inleveren van het rolletje wat je hebt gefotografeerd!

geschreven door pvalyk op 2011-11-08 in #gear #tipster #night #sky #stars #photo #art #tutorial #moon

Meer interessante artikelen

 • Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  geschreven door alienmeatsack op 2014-08-29 in #gear #tipster
  Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  Hou jij ook zo van Lomography's Lomochrome Purple XR 100-400 film? Ik wel! Zullen we eens bekijken wat deze toffe film doet als je kleurenfilters op je lens zet? Ik heb geprobeerd alles vast te leggen zodat anderen het kunnen nadoen en zelf kunnen experimenteren. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

 • The sky is the limit! Of niet?!

  geschreven door abecd op 2014-09-04 in #gear #tipster
  The sky is the limit! Of niet?!

  Wie houdt er niet van dubbele belichtingen? Maar wil jij verder fotograferen dan onze aardse omgeving? Of droom je van de sterren? In deze tipster toon ik je hoe je een trapje hoger kunt gaan met je dubbele belichtingen!

 • Mijn 5 favoriete lange belichtingen

  geschreven door audiosoldier op 2014-08-01 in #lifestyle
  Mijn 5 favoriete lange belichtingen

  Ik spendeer nogal wat tijd op de website en kijk véél foto's! Naast straatfotografie, meervoudige belichting en foto's geschoten op verlopen film hou ik ook van lange sluitertijden! Bekijk hier mijn 5 favoriete lange belichtingsfoto's.

 • Shop Nieuws

  Gratis Diana F+

  Gratis Diana F+

  Je krijgt deze Diana F+ Love Letters helemaal gratis als je voor EUR 99,- of meer aan 120 film besteed in de online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart.

 • Mijn 5 favoriete double exposures en hun verhaal

  geschreven door s0y op 2014-05-12 in #lifestyle
  Mijn 5 favoriete double exposures en hun verhaal

  Iedereen maakt wel eens double exposures of meervoudige belichtingen, althans, dat hoop ik! Zelf ben ik echt fan, ik vind deze techniek een van de pluspunten van analoog fotograferen en probeer er steeds beter in te worden. Graag deel ik mijn favorieten en de verhalen achter de foto's met jullie en ik hoop dat iedereen die nog nooit een dubbel heeft gemaakt het toch eens gaat proberen!

  1
 • Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  geschreven door tomas_bates op 2014-11-10 in #nieuws
  Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  Met trots kondigen we aan dat de Lomography shop nu Lumi producten op voorraad heeft waarmee je je favoriete analoge foto's en allerlei andere fantastische dingen op textiel kunt printen met behulp van het licht! In dit artikel vertellen we je een beetje meer over Lumi en de manier waarop dit speciale drukproces werkt - check hier meer informatie!

 • De magie die nog moet komen: Deel 2

  geschreven door Lomography op 2014-09-03 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 2

  Ik heb alleen maar geruchten gehoord over de Magic Tree. Ik had geen idee of ze waar waren en eerlijk gezegd geloof ik het nog steeds niet helemaal, ondanks het verhaal dat ik je nu ga vertellen. Als je gelooft wat ik zeg, ben ik je dankbaar. Als je dat niet doet zijn we nog steeds even goeie vrienden. Laat hoe dan ook in de comments weten wat voor geheim je denkt dat ik gevonden heb.

 • Shop Nieuws

  Probeer ons LomoLAB!

  Probeer ons LomoLAB!

  Wat je ook wil laten ontwikkelen, ons LomoLAB doet het voor je! Stuur je rolletjes op en je ontvangt je scans per e-mail en je negatieven en prints per post!

 • Perfecte Pinhole locatie: de Veilinghaven in Utrecht

  geschreven door wesco op 2014-05-03 in #world #locaties
  Perfecte Pinhole locatie: de Veilinghaven in Utrecht

  Een paar weken terug ging ik op pad om voor het eerst wat foto's te schieten met mijn Diana F+ camera. Deze camera kun je ook gebruiken voor pinhole foto's, en ik besloot het gebied rond de Veilinghaven in Utrecht te gaan verkennen.

 • Tintype celebreties - zo ziet dat eruit!

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-04-15 in #world #lifestyle
  Tintype celebreties - zo ziet dat eruit!

  Victoria Will fotografeerde Kevin Bacon, Robert Redford, Ethan Hawke en Ewan McGregor in een moderne studio en ontwikkelde hun foto's met behulp van een proces dat dateert uit 1851.

 • De Lomo LC-A+ in Hong Kong

  geschreven door anna-lomo op 2015-04-08 in #world #locaties
  De Lomo LC-A+ in Hong Kong

  De Lomo LC-A + is je beste vriend voor al je reizen en avonturen. Hong Kong ligt aan de zuidelijke kust van China en staat bekend als een metropool waar de Oosterse en Westerse culturen elkaar ontmoeten. Laat de LC-A + je meenemen en voel de drukte van een van de meest dichtbevolkte steden ter wereld!

 • Shop Nieuws

  Laat je film ontwikkelen door het LomoLAB

  Laat je film ontwikkelen door het LomoLAB

  Rolletje vol? Stuur ze naar het LomoLAB! We ontwikkelen kleur, zwartwit, 120 film, 110 film en 35mm film. En natuurlijk ook alle speciale formaten, met of zonder sprocket holes. Voor lomografen, door lomografen.

 • Top 5 manieren om je Instant Shots te schieten

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-04-02 in #world #lifestyle
  Top 5 manieren om je Instant Shots te schieten

  Instant hoeft niet altijd hetzelfde te zijn.

 • Dromerige Lomo'Instant-grams!

  geschreven door jacobs op 2015-01-23 in #gear #tipster
  Dromerige Lomo'Instant-grams!

  Wil je je Lomo'Instant skills naar een insane level tillen? Hier moet je zijn! Lees gauw verder om erachter te komen hoe je toffe fotogrammen kunt maken met de Lomo'Instant en een aantal bekende huishoudelijke artikelen.

 • Film Swap Matchmaker - de resultaten van evelynedierikx en kler

  geschreven door anna-lomo op 2015-01-16 in #nieuws
  Film Swap Matchmaker - de resultaten van evelynedierikx en kler

  De Lomography Film Swap Matchmaker maakte een aantal topduo's en vervolgens ging elk duo samen op filmswap date. Was het een geslaagde match? Check hier de resultaten van lomografen evelynedierikx en kler!