De sterren en de maan fotograferen

Ik hou van de sterren en de maan. Als iemand ze weet vast te leggen op de gevoelige plaat vind ik dat dan ook heel bijzonder. Hier mijn uitleg waarmee je met iedere camera de sterren en de maan kunt fotograferen.

Ik vroeg me laatst af wat ik nog meer kon met de lange sluitertijd en bulb-modus van mijn 35mm camera dan langsrazend verkeer vastleggen.

Foto’s van de maan, maansverduistering en sterrensporen fascineerde me al een tijd. Ik dacht altijd dat je voor het maken van deze bijzondere foto’s op z’n minst een telescoop of speciale filter nodig had. Maar je kan deze foto’s maken met iedere camera met bulb-modus!

Benodigdheden:

 • Statief, of een vlakke ondergrond om je camera op te stabiliseren.
 • Je camera natuurlijk.
 • Ontspanner (hoeft niet perse).
 • Fotorolletjes.
 • Geduld.
 • Gezelschap (het beste middel tegen verveling)

Voordat je klaar gaat zitten om sterrensporen of de maan te fotograferen, moet je een maankaart bestuderen. Het beste maanlicht heb je wanneer het volle maan is of net een paar dagen ervoor of erna. Daarnaast werkt een heldere hemel het best. Dit kun je het beste even controleren door naar het weerbericht te kijken.

In principe kan je iedere camera gebruiken. Zelf raad ik de Lomo LC-Wide, groothoek voor de LC-A+, de groothoek voor de Diana, of eigenlijk iedere camera of lens met groothoek aanraden. Vergeet niet een fotorolletje in je camera te stoppen!

Je kan het beste een fotorolletje met een ISO waarde van 100 nemen.

Kies dus de goede dag met het perfecte weer om te fotograferen. Kies daarbij een locatie die jou geschikt lijkt. Zet je camera neer op de manier waarmee jij denkt het perfecte plaatje te kunnen schieten en zorg ervoor dat de camera in de bulb-modus staat. Druk de sluiterknop in en wacht… Het wachten gaat nog wel een tijdje duren dus ik raad aan een ontspanner te gebruiken voor goede foto’s.

De goede sluitertijden voor verschillende omstandigheden zijn:

Volle maan zonder wolken – ƒ8 – 90 seconden
Volle maan, gedeeltelijk bewolkt – ƒ8 – 180 seconden
Volle maan, bewolkt – ƒ8 – 270 seconden
Geen volle maan – ƒ8 – 120 Seconden

Deze instellingen gelden voor het werken met een fotorolletje met een ISO waarde van 100 nemen. Een langere sluitertijd bij het nemen van een foto van de maan zorgt ervoor dat je uiteindelijk een heel heldere vlek krijgt zonder details.

Voor het fotograferen van sterrensporen op een nacht zonder wolken aan de hemel, zul je een sluitertijd van minimaal 120 seconden moeten aanhouden. Doordat de aarde draait leg je met een langere sluitertijd de beweging van de sterren vast.

De gouden tip is eigenlijk: oefen en probeer verschillende dingen uit!

Nog een handige tip: Als je je foto’s laat ontwikkelen zal al snel gedacht worden dat je foto’s onderbelicht of helemaal niet belicht zijn. Vertel dan ook bij het inleveren van het rolletje wat je hebt gefotografeerd!

geschreven door pvalyk op 2011-11-08 in #gear #tipster #night #art #sky #tutorial #photo #stars #moon
vertaald door marissa

Meer interessante artikelen

 • Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  geschreven door alienmeatsack op 2014-08-29 in #gear #tipster
  Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  Hou jij ook zo van Lomography's Lomochrome Purple XR 100-400 film? Ik wel! Zullen we eens bekijken wat deze toffe film doet als je kleurenfilters op je lens zet? Ik heb geprobeerd alles vast te leggen zodat anderen het kunnen nadoen en zelf kunnen experimenteren. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

 • The sky is the limit! Of niet?!

  geschreven door abecd op 2014-09-04 in #gear #tipster
  The sky is the limit! Of niet?!

  Wie houdt er niet van dubbele belichtingen? Maar wil jij verder fotograferen dan onze aardse omgeving? Of droom je van de sterren? In deze tipster toon ik je hoe je een trapje hoger kunt gaan met je dubbele belichtingen!

 • Mijn 5 favoriete lange belichtingen

  geschreven door audiosoldier op 2014-08-01 in #lifestyle
  Mijn 5 favoriete lange belichtingen

  Ik spendeer nogal wat tijd op de website en kijk véél foto's! Naast straatfotografie, meervoudige belichting en foto's geschoten op verlopen film hou ik ook van lange sluitertijden! Bekijk hier mijn 5 favoriete lange belichtingsfoto's.

 • Shop Nieuws

  Petzval Buddies

  Petzval Buddies

  De Petzval lens is ontworpen voor Canon of Nikon SLR mounts en je kunt kiezen uit een messing of zwarte editie. Schiet prachtig scherpe foto's met bokeh effect!

 • Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  geschreven door tomas_bates op 2014-11-10 in #nieuws
  Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  Met trots kondigen we aan dat de Lomography shop nu Lumi producten op voorraad heeft waarmee je je favoriete analoge foto's en allerlei andere fantastische dingen op textiel kunt printen met behulp van het licht! In dit artikel vertellen we je een beetje meer over Lumi en de manier waarop dit speciale drukproces werkt - check hier meer informatie!

 • De magie die nog moet komen: Deel 2

  geschreven door Lomography op 2014-09-03 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 2

  Ik heb alleen maar geruchten gehoord over de Magic Tree. Ik had geen idee of ze waar waren en eerlijk gezegd geloof ik het nog steeds niet helemaal, ondanks het verhaal dat ik je nu ga vertellen. Als je gelooft wat ik zeg, ben ik je dankbaar. Als je dat niet doet zijn we nog steeds even goeie vrienden. Laat hoe dan ook in de comments weten wat voor geheim je denkt dat ik gevonden heb.

 • Emily Soto bij onze NYC Lomo Gallery Store

  geschreven door Samantha Norman op 2015-06-30 in #world #nieuws #events #lomoamigos
  Emily Soto bij onze NYC Lomo Gallery Store

  Reis naar New York gepland? Breng een avond door met NYC-based modefotograaf Emily Soto. Gelijktijdig met haar tentoonstelling in onze Gallery Store, "Petzval Porträts: Bloom," zal Emily haar werk en ervaring met de nieuwe Petzval Art Lens in haar werk bespreken. Verzamel inzicht in het creatieve proces van één van onze favoriete fotografen van New York. Dit evenement vindt plaats op 9 juli om 18:00u!

 • Shop Nieuws

  Probeer ons LomoLAB!

  Probeer ons LomoLAB!

  Wat je ook wil laten ontwikkelen, ons LomoLAB doet het voor je! Stuur je rolletjes op en je ontvangt je scans per e-mail en je negatieven en prints per post!

 • Lomo Essentials: De tropische vakantie

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-29 in #gear #lifestyle
  Lomo Essentials: De tropische vakantie

  Je hebt recht op een vakantie en je hebt een aantal handige Lomography gear verdiend!

 • Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  geschreven door anna-lomo op 2015-06-24 in #people #nieuws #lifestyle
  Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  Omdat we helaas onze Gallery Store in de 9 Straatjes moesten sluiten, was het ook tijd om een nieuw thuis te zoeken voor onze photobooth van Photo Automat Amsterdam. Kom snel langs bij Hutspot en duik in onze photobooth!

 • De Lomo LC-A bezoekt Canada

  geschreven door givesmehell op 2015-06-23 in #world #locaties
  De Lomo LC-A bezoekt Canada

  Canada, ook bekend als de Great White North, is gelegen in het noordelijke deel van Noord-Amerika. Als tweede grootste land ter wereld, heeft Canada heel veel te bieden!

 • Shop Nieuws

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  De Phoblographer Editor’s Choice Award Winnaar is er in een nieuw beginners-vriendelijk pakket! Ontvang de Lomo 120 films met 15% korting.

 • Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door antoniocastello op 2015-06-22 in #gear #lifestyle #events
  Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  "Ik kan geen betere manier bedenken om een weekend in de stad door te brengen" - Bill Cunningham, The New York Times 2014

 • Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-22 in #gear #lifestyle
  Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  De Lomo Lubitel 166+ is een match met de klassieke charme van zwart-wit fotografie. Scènes van het stadsleven en de natuur krijgen de juiste hoeveelheid licht en schaduw dankzij de trouwe belichtingsinstellingen. De glazen lens, met zijn scherpe visie, helpt fotografen tonale en suggestieve beelden te schieten. Deze foto's van de wereldwijde community zijn goede voorbeelden.

 • Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  geschreven door shhquiet op 2015-06-18 in #gear #nieuws
  Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  De zon schijnt voor instant fotografie! Met trots presenteren we het zonnigste lid van de Lomo’Instant Familie – de nieuwe Lomo’Instant Havana Edition. Met dit ultra-hete instant pakket ben je helemaal klaar voor creatieve Lomo avonturen! Neem klassieke instant snaps vol actie, probeer multiple exposure picknick snapshots te schieten of ga voor gesplitste zwembad scenes – de creatieve opties zijn eindeloos.