Een middag op luchthaven Tempelhof

Het voormalige vliegveld Tempelhof is vandaag de dag één van de leukste openbare parken van Berlijn. De geschiedenis van deze plek hangt aan elkaar van bijzondere gebeurtenissen, waardoor het een plek is die je niet mag missen als je Berlijn bezoekt.

Credits: vgzalez

De eerste vluchten van en naar Tempelhof vonden plaats in 1909. Desondanks werd het niet als een echte luchthaven gezien tot 1923. In 1927 werd de officiële passagiersterminal geopend. Een enorme uitbreiding in de jaren ’30 maakte het gebouw het grootste gebouw ter wereld tot de bouw van het Pentagon, decennia later.

Op 20 juni 1948 blokkeerde de Sovjet-Unie West-Berlijn, waardoor de mensen in West-Berlijn voor hun dagelijkse 4500 ton benodigdheden afhankelijk werden van een luchtbrug. Zes dagen na het begin van de blokkade werd de Berlijnse luchtbrug ingesteld. De geallieerden maakten twee nieuwe landingsbanen waardoor het mogelijk werd dat er iedere minuut een vliegtuig kon landen. De Berlijnse luchtbrug, die operatief was tot september 1949, wordt gezien als een van de grootste luchtvaartprestaties uit de geschiedenis. Het monument op de Platz der Luftbrücke, recht tegenover de passagiersterminal, is een blijvende herinnering hieraan.

Credits: vgzalez

Tussen het midden van de Jaren ’40 tot sluiting van de luchthaven hebben vele commerciële luchtvaartmaatschappijen (o.a. Lufthansa, British Airways, Pan Am en Air France) van het vliegveld gebruik gemaakt. Tot 1994 werd het vliegveld ook gebruikt als basis voor het Amerikaanse leger in Berlijn.

In 2007 besloot de federale rechtbank van Duitsland tot sluiting van de luchthaven. Dit besluit was de uitkomst van een proces dat in 1996 begonnen was toen lokale, regionale en landelijke autoriteiten er toe besloten al het luchtverkeer in Berlin-Brandenburg naar de internationale luchthaven Berlin-Schönefeld te leiden. Een niet-bindend referendum in 2008 bleek niet voldoende om de luchthaven open te houden, ondanks dat de meerderheid van de bevolking tegen sluiting stemde. Het vliegveld werd op 20 oktober 2008 definitief gesloten.

Credits: vgzalez

Sinds mei 2010 zijn de voormalige landingsbanen en grasvelden van de luchthaven geopend als een meer dan 120 hectare groot openbaar park midden in Berlijn. Er wordt nog gekeken naar bestemmingen voor de passagiersterminal, het is nog niet duidelijk wat daar in toekomst mee zal gebeuren.

Credits: vgzalez

Als je de kans krijgt, dompel jezelf dan onder in de wijdse, open en bijna oneindige ruimte om je heen. Het is een bijzonder gevoel van vrijheid waar skaters, kite riders en hardlopers dankbaar gebruik van maken. Maar het is ook een fijne plek om een boek te lezen, te relaxen met vrienden of naar één van de vele muzikanten die je daar vindt te luisteren.

Dit is één van mijn persoonlijke aanraders in Berlijn. Ik weet zeker dat je niet teleurgesteld zult zijn.

Credits: vgzalez

Meer informatie vind je op deze site

geschreven door vgzalez op 2011-10-31 in #world #locaties #tempelhofer-park #luchtvaart #thf #tempelhof #luchthaven #flughafen #berlijn #park #luchtbrug
vertaald door annik_a

Meer interessante artikelen

 • 4 december - Advent Deal: op zoek naar een leuke camera? (Online Code: BRIGHTDELIGHT15)

  geschreven door jacobs op 2014-12-04 in #nieuws
  4 december - Advent Deal: op zoek naar een leuke camera? (Online Code: BRIGHTDELIGHT15)

  Het is weer die tijd van het jaar — de Lomography Advent deals! Als je op zoek bent naar een mooi cadeau voor creatieve mensen of voor jezelf: wij hebben het voor je. De deal van vandaag is geldig op onze Diana F+ en Diana Mini en onze overige plastic camera's.

 • Mijn Zomer met LomoChrome Purple 120 – Deel 1: Landschappen

  geschreven door deff1 op 2014-10-06 in #lifestyle
  Mijn Zomer met LomoChrome Purple 120 – Deel 1: Landschappen

  Hou je van de kleur paars? Het zou zomaar eens precies kunnen zijn wat je deze zomer nodig hebt voor je landschapsfotografie. Vergeet je zonnebrandcrème niet!

 • De crew van Lomography Benelux - Jurgen

  geschreven door anna-lomo op 2014-09-17 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Jurgen

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week is Jurgen van onze Store in Antwerpen aan de beurt!

 • Shop Nieuws

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  De Phoblographer Editor’s Choice Award Winnaar is er in een nieuw beginners-vriendelijk pakket! Ontvang de Lomo 120 films met 15% korting.

 • De crew van Lomography Benelux - Sandra

  geschreven door anna-lomo op 2014-10-17 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Sandra

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week is het de beurt aan Sandra, onze redactie- en workshopheld, a.k.a lomograaf sandravo!

 • LES Amsterdam: workshop zwart-wit ontwikkelen

  geschreven door lgsamsterdam op 2014-05-30 in #events
  LES Amsterdam: workshop zwart-wit ontwikkelen

  Eind juni is het weer feest, we organiseren dan weer een zwart-wit ontwikkel workshop! Deze keer doen we dat tijdens het ELLE Festival, wat betekent dat je die dag nog veel meer kunt doen in de stad.

 • De crew van Lomography Benelux - Steffen

  geschreven door anna-lomo op 2014-08-15 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Steffen

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week is afstudeer-stagiair Steffen aan de beurt!

 • Shop Nieuws

  Laat je film ontwikkelen door het LomoLAB

  Laat je film ontwikkelen door het LomoLAB

  Rolletje vol? Stuur ze naar het LomoLAB! We ontwikkelen kleur, zwartwit, 120 film, 110 film en 35mm film. En natuurlijk ook alle speciale formaten, met of zonder sprocket holes. Voor lomografen, door lomografen.

 • Lomography T-Shirt Sale! Scoor je favoriet voor 5 euro - alleen deze week!

  geschreven door shhquiet op 2014-06-19 in #nieuws
  Lomography T-Shirt Sale! Scoor je favoriet voor 5 euro - alleen deze week!

  De zomer is nog maar net begonnen maar het is belangrijk dat je zo comfortabel en stylish mogelijk geniet van de zon. Zorg ervoor dat je de juiste outfit hebt; trek een ultra-soft Lomography T-Shirt aan! Tot 22 juni zijn alle T-Shirts in de Sale, dus je kunt iedere dag een ander exemplaar dragen.

 • 7 december - Advent Deal: bestel voordelig je favoriete premium traktatie! (Online Code: PREMIUMTREAT20)

  geschreven door jacobs op 2014-12-07 in #nieuws
  7 december - Advent Deal: bestel voordelig je favoriete premium traktatie! (Online Code: PREMIUMTREAT20)

  Op zoek naar een goede deal voor een geweldige camera voor de feestdagen? Dan ben je hier aan het juiste adres! De Advent Deal van vandaag schenkt een ongelooflijke 20% korting op onze Horizon en Belair camera's én al onze overige Premium Camera's!

 • Colorful Transformations: Deel 1

  geschreven door tomas_bates op 2014-10-17 in #nieuws
  Colorful Transformations: Deel 1

  Heerlijk toch als de hele wereld naar nieuwe perspectieven verschuift? Misschien is het op het moment dat je je realiseert dat het gras niet altijd groener is aan de andere kant. Nou dames en heren, we zijn bijna klaar om een ​​nieuwe Lomographic verrassing te onthullen die deze magische invloed op je fotografische leven zal hebben!

 • Shop Nieuws

  Gratis Diana F+

  Gratis Diana F+

  Je krijgt deze Diana F+ Love Letters helemaal gratis als je voor EUR 99,- of meer aan 120 film besteed in de online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart.

 • Lomography Benelux zoekt super stagiaire!

  geschreven door anna-lomo op 2014-07-27 in #nieuws
  Lomography Benelux zoekt super stagiaire!

  Het Lomography Benelux team is op zoek naar een nieuwe super stagiaire. Ben jij een ster in de Nederlandse en Engelse taal en heb je een passie voor analoge fotografie? Check dan gauw deze vacature en solliciteer!

  1
 • De crew van Lomography Benelux - Lotte

  geschreven door anna-lomo op 2014-08-26 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Lotte

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week staat in het teken van onze inmiddels afgestudeerde stagiaire Lotte!

 • Een verzameling toffe Konstruktor snapshots

  geschreven door shhquiet op 2015-05-18 in #gear #lifestyle
  Een verzameling toffe Konstruktor snapshots

  Niks geeft meer voldoening dan het nemen van fantastische foto's met een camera die je zelf hebt gebouwd. Altijd al indruk willen maken op je vrienden met je gekke DIY vaardigheden? Scoor dan een Konstruktor Camera Kit en laat zien wat je in huis hebt! Oh, en de Konstruktor neemt ook prachtige foto's - bekijk deze galerie en zie wat we bedoelen!