Een middag op luchthaven Tempelhof

Het voormalige vliegveld Tempelhof is vandaag de dag één van de leukste openbare parken van Berlijn. De geschiedenis van deze plek hangt aan elkaar van bijzondere gebeurtenissen, waardoor het een plek is die je niet mag missen als je Berlijn bezoekt.

Credits: vgzalez

De eerste vluchten van en naar Tempelhof vonden plaats in 1909. Desondanks werd het niet als een echte luchthaven gezien tot 1923. In 1927 werd de officiële passagiersterminal geopend. Een enorme uitbreiding in de jaren ’30 maakte het gebouw het grootste gebouw ter wereld tot de bouw van het Pentagon, decennia later.

Op 20 juni 1948 blokkeerde de Sovjet-Unie West-Berlijn, waardoor de mensen in West-Berlijn voor hun dagelijkse 4500 ton benodigdheden afhankelijk werden van een luchtbrug. Zes dagen na het begin van de blokkade werd de Berlijnse luchtbrug ingesteld. De geallieerden maakten twee nieuwe landingsbanen waardoor het mogelijk werd dat er iedere minuut een vliegtuig kon landen. De Berlijnse luchtbrug, die operatief was tot september 1949, wordt gezien als een van de grootste luchtvaartprestaties uit de geschiedenis. Het monument op de Platz der Luftbrücke, recht tegenover de passagiersterminal, is een blijvende herinnering hieraan.

Credits: vgzalez

Tussen het midden van de Jaren ’40 tot sluiting van de luchthaven hebben vele commerciële luchtvaartmaatschappijen (o.a. Lufthansa, British Airways, Pan Am en Air France) van het vliegveld gebruik gemaakt. Tot 1994 werd het vliegveld ook gebruikt als basis voor het Amerikaanse leger in Berlijn.

In 2007 besloot de federale rechtbank van Duitsland tot sluiting van de luchthaven. Dit besluit was de uitkomst van een proces dat in 1996 begonnen was toen lokale, regionale en landelijke autoriteiten er toe besloten al het luchtverkeer in Berlin-Brandenburg naar de internationale luchthaven Berlin-Schönefeld te leiden. Een niet-bindend referendum in 2008 bleek niet voldoende om de luchthaven open te houden, ondanks dat de meerderheid van de bevolking tegen sluiting stemde. Het vliegveld werd op 20 oktober 2008 definitief gesloten.

Credits: vgzalez

Sinds mei 2010 zijn de voormalige landingsbanen en grasvelden van de luchthaven geopend als een meer dan 120 hectare groot openbaar park midden in Berlijn. Er wordt nog gekeken naar bestemmingen voor de passagiersterminal, het is nog niet duidelijk wat daar in toekomst mee zal gebeuren.

Credits: vgzalez

Als je de kans krijgt, dompel jezelf dan onder in de wijdse, open en bijna oneindige ruimte om je heen. Het is een bijzonder gevoel van vrijheid waar skaters, kite riders en hardlopers dankbaar gebruik van maken. Maar het is ook een fijne plek om een boek te lezen, te relaxen met vrienden of naar één van de vele muzikanten die je daar vindt te luisteren.

Dit is één van mijn persoonlijke aanraders in Berlijn. Ik weet zeker dat je niet teleurgesteld zult zijn.

Credits: vgzalez

Meer informatie vind je op deze site

written by vgzalez on 2011-10-31 in #world #locations

More Interesting Articles

 • DIY Analoog huwelijksaandenken

  written by cruzron on 2014-03-06 in #gear #tipster
  DIY Analoog huwelijksaandenken

  Gaan jullie binnenkort trouwen en heb je een kleine plechtigheid gepland? Met deze tipster kan je aan al je gasten een persoonlijk aandenken geven van die speciale dag. En het beste is, het hoeft niet eens veel geld te kosten, gebruik gewoon je lege filmkokertjes!

 • 4 december - Advent Deal: op zoek naar een leuke camera? (Online Code: BRIGHTDELIGHT15)

  written by jacobs on 2014-12-04 in #news
  4 december - Advent Deal: op zoek naar een leuke camera? (Online Code: BRIGHTDELIGHT15)

  Het is weer die tijd van het jaar — de Lomography Advent deals! Als je op zoek bent naar een mooi cadeau voor creatieve mensen of voor jezelf: wij hebben het voor je. De deal van vandaag is geldig op onze Diana F+ en Diana Mini en onze overige plastic camera's.

 • Mijn Zomer met LomoChrome Purple 120 – Deel 1: Landschappen

  written by deff1 on 2014-10-06 in #lifestyle
  Mijn Zomer met LomoChrome Purple 120 – Deel 1: Landschappen

  Hou je van de kleur paars? Het zou zomaar eens precies kunnen zijn wat je deze zomer nodig hebt voor je landschapsfotografie. Vergeet je zonnebrandcrème niet!

 • Film Photography Day - Mega Film Deals

  written by shhquiet on 2014-03-17 in #news
  Film Photography Day - Mega Film Deals

  12 april is het Film Photography Day, een ode aan analoge experimenten. Unplug jezelf van de digitale wereld, vrij en blij! Om alvast in de stemming te komen geven we je 30% korting op alle Lomography film bij aankoop van een camera én 3 voor 2 deals op 100 ISO color negative 35mm, Lobster 110 film en 100 ISO color negative 120 film in onze Online Shop en Gallery Stores!* Wees er snel bij want deze deals eindigen zondag 23 maart.

 • De crew van Lomography Benelux - Jurgen

  written by anna-lomo on 2014-09-17 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Jurgen

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week is Jurgen van onze Store in Antwerpen aan de beurt!

 • De crew van Lomography Benelux - Sandra

  written by anna-lomo on 2014-10-17 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Sandra

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week is het de beurt aan Sandra, onze redactie- en workshopheld, a.k.a lomograaf sandravo!

 • LES Amsterdam: workshop zwart-wit ontwikkelen

  written by lgsamsterdam on 2014-05-30 in #events
  LES Amsterdam: workshop zwart-wit ontwikkelen

  Eind juni is het weer feest, we organiseren dan weer een zwart-wit ontwikkel workshop! Deze keer doen we dat tijdens het ELLE Festival, wat betekent dat je die dag nog veel meer kunt doen in de stad.

 • Snelle tips voor festival-fotografie

  written by jillytanrad on 2014-03-22 in #gear #tipster
  Snelle tips voor festival-fotografie

  Festivals staan altijd garant voor bakken vol plezier, of het nu gaat om een rockfestival of een cultureel festival. Elk moment is opwindend, onthullend en er is altijd en overal wel wat leuks te zien. Als je niet wil dat deze herinneringen voor altijd verloren gaan, dan is het aan te raden je camera in de aanslag te houden en je favoriete evenement op foto vast te leggen.

 • Lomography T-Shirt Sale! Scoor je favoriet voor 5 euro - alleen deze week!

  written by shhquiet on 2014-06-19 in #news
  Lomography T-Shirt Sale! Scoor je favoriet voor 5 euro - alleen deze week!

  De zomer is nog maar net begonnen maar het is belangrijk dat je zo comfortabel en stylish mogelijk geniet van de zon. Zorg ervoor dat je de juiste outfit hebt; trek een ultra-soft Lomography T-Shirt aan! Tot 22 juni zijn alle T-Shirts in de Sale, dus je kunt iedere dag een ander exemplaar dragen.

 • De crew van Lomography Benelux - Steffen

  written by anna-lomo on 2014-08-15 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Steffen

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week is afstudeer-stagiair Steffen aan de beurt!

 • 7 december - Advent Deal: bestel voordelig je favoriete premium traktatie! (Online Code: PREMIUMTREAT20)

  written by jacobs on 2014-12-07 in #news
  7 december - Advent Deal: bestel voordelig je favoriete premium traktatie! (Online Code: PREMIUMTREAT20)

  Op zoek naar een goede deal voor een geweldige camera voor de feestdagen? Dan ben je hier aan het juiste adres! De Advent Deal van vandaag schenkt een ongelooflijke 20% korting op onze Horizon en Belair camera's én al onze overige Premium Camera's!

 • Colorful Transformations: Deel 1

  written by tomas_bates on 2014-10-17 in #news
  Colorful Transformations: Deel 1

  Heerlijk toch als de hele wereld naar nieuwe perspectieven verschuift? Misschien is het op het moment dat je je realiseert dat het gras niet altijd groener is aan de andere kant. Nou dames en heren, we zijn bijna klaar om een ​​nieuwe Lomographic verrassing te onthullen die deze magische invloed op je fotografische leven zal hebben!