Wat de hel is Tungsten film?

Enkele dagen geleden lanceerden we onze eerste Lomography Tungsten film, Lomography X Tungsten 64 ISO – Geen idee wat tungsten film is? Lees dan verder!

Credits: oldskool_rider

We zijn supertrots dat we jullie deze eerste Lomography Tungsten film mogen voorstellen! Lomography X Tungsten is een 35mm, 64 ISO kleuren diafilm – zijn lage ISO geeft je foto’s met ultrafijne korrel en hij kan in alle 35mm camera’s gebruikt worden – Daarnaast geeft hij, ondanks zijn 64 ISO instelling, supergoede resultaten bij een instelling van 100 ISO (met de LC-A+ bijvoorbeeld) – Schiet je X Tungsten op 100 ISO, dan vergroot je de densiteit van de foto en worden zelfs de kleuren verbetert! Maar genoeg over de ISO – wat de hel is Tungsten nou eigenlijk? Lees verder voor het antwoord!

Tungsten film en zijn oorspronkelijke bestemming

Als wij naar iets kijken, kunnen onze ogen heel slim de kleuren ‘corrigeren’ in verschillende belichtingsomstandigheden – Dus of je nu naar dezelfde rode mok binnen of buiten kijkt, hij zal waarschijnlijk dezelfde kleur lijken. Echter, fotografische films kunnen zich niet op de zelfde manier aanpassen — Dat is de reden dat er verschillende films bestaan voor verschillende lichtomstandigheden.
De meeste films op de markt vandaag de dag zijn “daylight balanced” — Dat betekent dat ze ontworpen zijn om je waarheidsgetrouwe kleuren te geven, of je nu buiten schiet of onder elektronische flitsomstandigheden (gewoonlijk is het daglicht ongeveer 5500 kelvins — Een kelvin is een eenheid van de licht temperatuur).

Credits: larslau

Tungsten film werd oorspronkelijk geïntroduceerd om waarheidsgetrouwe kleuren te geven voor fotografen die binnen schieten onder lichtomstandigheden van de studio — Tungsten lichten (zoals photofloods) hebben een veel lagere kleurtemperatuur dan daglicht (ongeveer 3200 kelvins).
Als een daglicht film geschoten is onder tungsten lichtomstandigheden, geeft deze vaak een geel-oranje tint — Tungsten film zal je een neutrale kleurbalans geven onder tungsten lichtomstandigheden. Oh en trouwens, tungsten is een andere naam voor het chemische element wolfraam, een metaal dat vaak gebruikt wordt in een gloeidraad van een gloeilamp.

Credits: grad

Dus tungsten film zou je alleen mogen schieten onder tungsten lichtomstandigheden?

Tuurlijk niet! Wij als lomografen vergeten al die regeltjes natuurlijk maar al te graag — Met X Tungsten krijg je geweldige resultaten in alle verschillende lichtomstandigheden! Schiet hem binnen of buiten, onder tungsten belichting of in het daglicht (denk alleem wel aan zijn lage ISO) – Gooi de tungsten spelregels uit het raam en experimenteer in de omstandigheden die jij fijn vindt!

Het cross processen van tungsten Film

Omdat het een diafilm is, geeft Tungsten X film geweldige resultaten als je hem laat cross processen – Zoals met alle gescrosste films, zijn de resultaten afhankelijk van de ontwikkelingsmethode en het lab waar je heen gaat – Bereid je dus maar voor op wat opwindende en x-citing verrassingen!

Lomography X Tungsten

Lomography X Tungsten is de gloednieuwe 64 ISO kleuren diafilm van Lomography – doorbreek je dagelijkse routine met zijn opwindende persoonlijkheid en geef je over aan de x-citement van tungsten!

geschreven door tomas_bates op 2011-09-26 in #lifestyle #netherlands #lomography #nieuw #rolletje #film #nld #new #dutch #tungsten #holland #nederland
vertaald door yaszel

Meer interessante artikelen

 • Een snel overzicht van de Lomography 110 Films

  geschreven door simonesavo op 2014-07-29 in #reviews
  Een snel overzicht van de Lomography 110 Films

  Tot een paar jaar geleden was het gebruik van 110 camera's en de film cartridges nogal lastig omdat de enige beschikbare film op de markt al een flinke tijd over datum was. Maar dankzij Lomography is nu alles een stuk makkelijker: ze bliezen nieuw leven in onze kleine 110 camera's. Lees verder om meer te weten te komen over de 110 familie!

 • De magie die nog moet komen: Deel 1

  geschreven door Lomography op 2014-09-02 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 1

  Dit is een nogal willekeurig en mysterieus verhaal. Ik was laatst bij een lokale bar met een paar vrienden. Het was net als elke andere avond; we genoten van een paar cocktails, spraken over onze avonturen, hadden de slappe lach en mediteerden halfdronken over de zin van het leven. Maar toen gebeurde er iets vreemds. Lees gauw verder om mijn verhaal te horen en plaats jouw idee als reactie!

 • Lomography Community Cup: Blog Blitz

  geschreven door icequeenubia op 2014-07-08 in #wedstrijden
  Lomography Community Cup: Blog Blitz

  Klaar voor de volgende challenge? Lees hier wat de volgende stap is die je moet zetten in onze Lomography Community Cup!

 • Shop Nieuws

  Verlopen Film

  Verlopen Film

  Net als een stuk kaas heeft een filmrolletje een THT datum! En toch krijg je soms de mooiste effecten juist doordat je een verlopen rolletje gebruikt. Het is altijd een verrassing wat er gebeurd is met je rol na het ontwikkelen.

 • Lomography X Photo Automat Amsterdam: Analogue Circus party

  geschreven door anna-lomo op 2014-10-13 in #events
  Lomography X Photo Automat Amsterdam: Analogue Circus party

  We geven eerlijk toe, het is al enige tijd een beetje rustig wat betreft feestjes in onze Lomography Store in Amsterdam. Maar dat gaan we 6 november helemaal goed maken met je: onze winkel bestaat 3 jaar én we hebben een analoge photobooth! Zorg dat je erbij bent - dit analoge circus wil je niet missen.

 • Store Amsterdam: Workshops september 2014

  geschreven door lgsamsterdam op 2014-08-15 in #events
  Store Amsterdam: Workshops september 2014

  Pak je agenda er maar bij, want in september geven we weer drie workshops. Wegens groot succes geven we opnieuw de Handlettering-workshop! Ook voor de lomografen hebben we weer twee workshops gepland: een workshop over de Diana F+ en over haar kleine zusje, de Diana Mini. Altijd al benieuwd geweest naar een van deze camera's? Of wil je eerst een goede uitleg voordat je zelf aan de slag gaat? Lees dan verder!

 • Foto's bekijken op de Lomography Site

  geschreven door pan_dre op 2015-02-02 in #people #nieuws
  Foto's bekijken op de Lomography Site

  GROOT NIEUWS: De Lomography website is flink aangepakt - ook de manier waarop je foto's kunt bekijken is veranderd. We zijn behoorlijk trots op het resultaat en we hopen dat jullie het ook mooi vinden! Lees gauw verder...

 • Shop Nieuws

  Fuji Instax Mini Film Stripe

  Fuji Instax Mini Film Stripe

  Voeg wat strepen toe aan je frames met deze speciale Fuji Instax Mini film!

 • Dit is onze nieuwe Lomography Cine200 Tungsten Film!

  geschreven door shhquiet op 2014-07-21 in #nieuws
  Dit is onze nieuwe Lomography Cine200 Tungsten Film!

  We zijn erg blij een nieuwe Color Negative film te kunnen aankondigen die je standaard scenes transformeert tot extraordinaire beelden. Dit is de nieuwe Lomography Cine200 Tungsten Film - de perfecte film voor romantische, cinematische momenten. Er zijn slechts 4000 rollen verkrijgbaar, dus bestel vandaag nog!

 • Lomography X Ontwerpstudio papa: pro's in raamtekeningen

  geschreven door anna-lomo op 2014-10-31 in #people #lomoamigos
  Lomography X Ontwerpstudio papa: pro's in raamtekeningen

  In oktober gingen Thomas en Jelle van ontwerpstudio papa uit Den Haag aan de slag met de ramen van onze Lomography Store in Amsterdam. Het resultaat is te gek en natuurlijk hebben we het allemaal analoog vastgelegd. Ontmoet de mannen van papa en check de foto's hier!

 • Lomography workshops in Amsterdam: elke maand en op aanvraag!

  geschreven door anna-lomo op 2014-09-25 in #nieuws
  Lomography workshops in Amsterdam: elke maand en op aanvraag!

  Altijd al het plan gehad ooit ergens een workshop te volgen? Kom dan eens langs bij Lomography Store in Amsterdam. Onze eigen Store Manager Jos zegt altijd dat het de leukste winkel van Amsterdam is - en al hoewel hij misschien wat bevooroordeeld is geven we hem gelijk: het is er echt vaak gezellig met workshops, lomo meet-ups, af en toe een borrel of een feestje!

 • Shop Nieuws

  Check de sales sectie in de online shop

  Check de sales sectie in de online shop

  Wist je dat onze online shop een permanente sales sectie heeft en dat je hier tot wel 75% korting kan scoren? De items worden regelmatig gewisseld dus check it out!

 • De magie die nog moet komen: Deel 2

  geschreven door Lomography op 2014-09-03 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 2

  Ik heb alleen maar geruchten gehoord over de Magic Tree. Ik had geen idee of ze waar waren en eerlijk gezegd geloof ik het nog steeds niet helemaal, ondanks het verhaal dat ik je nu ga vertellen. Als je gelooft wat ik zeg, ben ik je dankbaar. Als je dat niet doet zijn we nog steeds even goeie vrienden. Laat hoe dan ook in de comments weten wat voor geheim je denkt dat ik gevonden heb.

 • De crew van Lomography Benelux - Madri

  geschreven door anna-lomo op 2014-08-08 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Madri

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week niemand minder dan onze General Manager Madri!

 • Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  geschreven door anna-lomo op 2014-11-10 in #people #wedstrijden
  Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  Lomography is fan van het Volkshotel, en zij van ons. En dus slaan we de handen ineen voor een hele toffe rumble: show ons je beste analoge shots en je maakt kans op een overnachting in het Volkshotel! Hoe, wat, wanneer? Check hier alle details en doe mee.

  2